Τι δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΑΝΕΑΕΔ

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΚΙΤΕΡΣΟΥ
Σμήναρχος ε.α- 24η ΣΤΥΑ

Ρίχνοντας μια επιφανειακή και καλοπροαίρετη ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ. της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. της 20ης Νοε. 2011 (βλ. τα αποτελέσματα στον ιστότοπο της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.), εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η πλειοψηφία των ψήφων (σταυρών εκλογικής προτίμησης) «πήγε» στους απόστρατους συναδέλφους που προέρχονται από το Π.Ν. Υπάρχει μια τάση εξισορρόπησης στους προερχόμενους από το Σ.Ξ. και μέγας καταποντισμός σε μας που προερχόμαστε από την Π.Α. (διασωθέντων μόνον δύο από τους οκτώ) υποψηφίων.

Εύκολη ήταν η διαπίστωση γι αυτό, εύκολη είναι και η εξήγηση. Η κύρια μερίδα του εκλογικού σώματος που ανήκει κυρίως στους προερχόμενους από το Π.Ν. «έδωσε» την ψήφο του στους «δικούς του» και δικαιολογημένα. Δεν θα αναφερθώ στους προερχόμενους από το Σ.Ξ. που κράτησε ισορροπίες. Απ΄ την άλλη μεριά είναι αλήθεια, ότι υπάρχει ποσοτικό έλλειμμα συναδέλφων ενταγμένων στην ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. προερχομένων από την Π.Α.

Εξηγήσεις μπορεί πάλι να δοθούν διάφορες, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Το ζητούμενο είναι, οι απόστρατοι συνάδελφοί μου της Π.Α. να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας και ύπαρξης της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων, να την εμπιστευτούν και να την ενδυναμώσουν σε τελευταία ανάλυση με τη φυσική τους παρουσία και να την εμπλουτίσουν με τις ιδέες και τον προβληματισμό τους.

Στη 17μηνη διαδρομή της η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. έχει δώσει σαφή δείγματα σοβαρής και υπεύθυνης ενασχόλησης με τα προβλήματα που απασχολούν τους απόστρατους.

Σ’ ένα περιβάλλον «εχθρικό», εκ μέρους κυρίως κυβερνητικών στελεχών και την μνημονιακή πολιτική της, προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, μελέτησε, προώθησε προς πολλές κατευθύνσεις και διεκδίκησε αγωνιστικά σε κοινές μαχητικές πορείες μαζί με το σύνολο των νέων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα προβλήματά μας.

Αναλυτικά το διεκδικητικό πλαίσιο αναφέρθηκε στον απολογισμό της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής από τον κ. Σαρτζετάκη στη Γενική Συνέλευση της 20ης Νοε. 2011 (βλ. http://www. aneaed.eu /index.php). Συνοπτικά όμως θα επαναλάβω κι εγώ ορισμένα προβλήματα τα οποία ανέδειξε, όπως το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό, το σύνολο των προβλημάτων των Μετοχικών Ταμείων, το εργασιακό των αποστράτων, της μείωσης του μερίσματος και του Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Σ-Ν-Α, του νομοσχεδίου περί ιεραρχίας και προαγωγών, των περικοπών δώρων, ΕΑΣ, ΒΟΕΑ, περικοπή συντάξεων κ.ά.

Φυσικά τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική ληστείας (χαράτσια, τακτοποίηση ημιυπαιθρίων, αυθαιρέτων, φορολογικό, ακρίβεια, κ.ά.) και γενικότερης αποσάθρωσης και εξαθλίωσης του κοινωνικού ιστού που εφαρμόζεται από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας σε συνεργασία με τους τροϊκανούς συνεταίρους τους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Τα δε μηνύματα για το μέλλον μας, που απορρέουν από την ψήφιση της νέας «δανειακής σύμβασης», αναγγέλλουν και νέο ακόμα χειρότερο μνημόνιο που θα μας βάλει σε μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Σε μια τέτοια κοινωνική καμπή το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στον εαυτό μας, στις οικογένειές μας και στο εγγύς κοινωνικό περιβάλλον και περίγυρό μας είναι να ενωθούμε, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και τα οποία μας τα κλέβουν εχθρικά συνασπισμένα συμφέροντα και πολιτικές.

Κατανοώ δισταγμούς από τους συναδέλφους μου για αυτή τη συμπόρευση και ο λόγος γίνεται για κομματικά καπελώματα, μεταφερόμενες φοβίες από την ενεργό υπηρεσία, για αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων και προσώπων, για προσωπικούς ανταγωνισμούς και φιλοδοξίες πολιτικού, κοινωνικού ή επαγγελματικού χαρακτήρα, για χειραγώγηση, εξαρτήσεις ακόμα και κοινωνικοοικονομικούς εκβιασμούς από διάφορα πολιτικά, κομματικά κέντρα ή άλλες υπηρεσίες, ίσως και άλλα που δεν φτάνει το μυαλό μου.

Σίγουρα δεν ζούμε στη γη της επαγγελίας και κάποια από τα παραπάνω σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σαν σημερινές κοινωνικές αντιθέσεις να ενυπάρχουν στην Ένωσή μας, όπως και σε κάθε άλλη κοινωνική συλλογικότητα.
Εγώ θα τα χαρακτήριζα γενικότερα και ας μου συγχωρεθεί, παλιές δοξασίες, μύθους, παρωχημένες αντιλήψεις, προλήψεις, στερεότυπα και εν τέλει κοινωνικοπολιτικές αγκυλώσεις.

Πρέπει να κατανοήσουμε γρήγορα, ότι οι μεγάλοι και οι δυνατοί μας οδηγούν σε μια νέα τάξη πραγμάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και η κοινωνική θέση των στρατιωτικών, πόσο μάλλον των αποστράτων, απαξιώνεται με κάθε μορφή με δραματικά γρήγορους ρυθμούς.
Το αυτό ισχύει βέβαια και για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αν δεν κάνουμε άμεσα την υπέρβαση για «συνένωση όλων των αποστράτων των Ε.Δ. για κοινή δράση της Ένωσης με τις κάθε φύσεως ενώσεις, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ.», για συμπόρευση μαζί με το σύνολο των άλλων εργαζομένων θα είμαστε απόντες από την ιστορική εξέλιξη και έρμαια της κάθε εξουσίας που θα υπάρχει για μας χωρίς εμάς.
Έχουμε το καταστατικό της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. που διασφαλίζει σε τελευταία ανάλυση, τη λειτουργία της Ένωσης «χωρίς έμμεση ή άμεση κρατική, κομματική ή άλλη εξάρτηση». Έχουμε το διακηρυγμένο του σκοπό: «πρωταρχικός σκοπός της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. είναι η προστασία και βελτίωση των οικονομικών και των εν γένει κοινωνικών δικαιωμάτων των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ.». Την εκφρασμένη καταστατικά θέλησή του: «θα δρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα, όποτε παραβιάζονται τα Συνταγματικά δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των μελών της». Επιπλέον διασφαλίζεται καταστατικά η αντιπροσωπευτικότητα στο Δ.Σ. της Ένωσης όλων των κλάδων και κατηγοριών προέλευσης των συνάδελφων.
Έχουμε λοιπόν το εργαλείο που στέλνει στην κοινωνική προϊστορία τους παραπάνω δισταγμούς μας, αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε με δημοκρατικό τρόπο προς το συνολικό και συλλογικό συμφέρον μας με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Η πανθομολογουμένως έγκριτη, άρτια, σοβαρή και άψογη τέλεση της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών της Ένωσής μας ήταν ένα δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση, για το πώς δηλαδή μπορούμε να λειτουργούμε καταστατικά και να κερδίζουμε όλοι μαζί χωρίς τις κοινωνικές παθογένειες του παρελθόντος.

Η εκλογική κάλπη της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. αποτύπωσε καθαρά την κοινωνική δυναμική του μικρόκοσμού της. Στο χέρι μας είναι να της δώσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την κάνουν ικανή να επανατροφοδοτείται δυναμικά και να πετυχαίνει τους στόχους της και τους σκοπούς της. Σας χρειαζόμαστε όλους. Εύχομαι και δημοσίως ολόψυχα στο πρώτο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο υγεία, δύναμη και επιτυχίες για το καλό όλων των συναδέλφων.

Ευθύμιος Γκιτέρσος
Σμχος ε.α.- 24η ΣΤΥΑ