Το θέμα της απασχόλησης των απόστρατων θέτει η ΑΝΕΑΕΔ στη νέα κυβέρνηση

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτση η ΑΝΕΑΕΔ θέτει το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την ψήφιση του Νόμου 3865/2010 (άρθρο 10), αναφορικά με την αυτό-απασχόληση και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, των Αποστράτων Στελεχών των ΕΔ.

Στην επιστολή της η ΑΝΕΑΕΔ τονίζει:

«Τα απόστρατα στελέχη των Ε.Δ., που είτε αποστρατεύονται οικειοθελώς, είτε αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία, δεν παραβίασαν ούτε το Σύνταγμα της χώρας ούτε τους νόμους. Αποστρατεύτηκαν, χωρίς καμία διεκδίκηση και κατά πλήρη νομιμότητα και ηθική, με βάση τους νόμους που είχε θεσπίσει η Πατρίδα, ελαχίστως αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα χρόνια του εργασιακού τους βίου. Ιδιαίτερα οι αυτεπαγγέλτως αποστρατευθέντες, είναι σε ποσοστό 99,99% κάτω των 60 ετών και ουδέποτε εξεδήλωσαν επιθυμία απομάκρυνσης από την ενεργό υπηρεσία, αντιθέτως μεγάλο ποσοστό από αυτούς επιθυμούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται (σταδιοδρομούν) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω δεδομένα:

  Όσοι είναι κάτω των 50 ετών, κατά πλειοψηφία ανήκαν στην κατηγορία υψηλής επικινδυνότητας (χειριστές ιπταμένων μέσων, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι κ.τ.λ.), στους οποίους η Πολιτεία έδωσε το δικαίωμα παραίτησης και συνταξιοδότησης στα 20 χρόνια υπηρεσίας.

  Οι εισφορές των εργαζόμενων συνταξιούχων στρατιωτικών, είτε προς τον Ο.Α.Ε.Ε. είτε προς το Ι.Κ.Α, λόγω του κατώτερου ορίου ετών ασφάλισης, είναι καθαρά έσοδα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χωρίς ανταποδοτικότητα για τους καταβάλλοντες.

  Οι καθαρές αποδοχές των συνταξιούχων στρατιωτικών έχουν μειωθεί, μέχρι σήμερα, συνολικά από 20 – 40%, χωρίς να περιλαμβάνονται πλέον δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα-Αδείας σε μεγάλη μερίδα των αποστράτων στελεχών των ΕΔ.

  Ο νόμος αυτός εφαρμόζεται αναδρομικά σε Αποστράτους που έχουν αποχωρήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις προ 1, 2, 5, 10 ακόμα και 15 ετών σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους. Με την επιλογή τους αυτή και θέλοντας να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης, οργάνωσαν την ζωή τους σύμφωνα με τους ισχύοντες, τότε νόμους, τους οποίους η πολιτεία αναδρομικά αναθεώρησε, χωρίς φυσικά να μπορούν να επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση.

  Το είδος της απασχόλησης των Αποστράτων Στελεχών των ΕΔ, λόγω της φύσης της εργασίας που αναλαμβάνουν, δεν έχει καμία επίπτωση στη μάστιγα της ανεργίας που πλήττει σήμερα και τη χώρα μας.

Η Πολιτεία σήμερα, χρησιμοποιώντας τεχνασματικούς παραλληλισμούς και άλματα λογικής, μας τσουβαλιάζει και προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μας ισοπεδώσει και να μας εξαθλιώσει, αφαιρώντας μας εμμέσως ακόμα και αυτό το, θεωρητικό πλέον στις μέρες μας, δικαίωμα μας στην εργασία, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, που τις στερηθήκαμε για να υπηρετήσουμε την Πατρίδα. Δικαίωμα που πολλοί από εμάς ασκούσαν εδώ και πολλά χρόνια, τώρα υφαρπάζεται οδηγώντας μας στην πλήρη καταστροφή.

Είναι λοιπόν παράλογο, άδικο και επιζήμιο πολιτικά και οικονομικά, αυτό το έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό να μην αξιοποιείται και να τιμωρείται επειδή, είτε έκανε χρήση δικαιώματος που του παραχώρησε η Πολιτεία (δεν το διεκδίκησε, αφού δεν είχε/έχει αυτό το δικαίωμα), είτε η Πολιτεία το έθεσε σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση σε μικρή ηλικία.
Κατόπιν αυτού και πιστεύοντας ότι έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα αυτό, ζητάμε μία συνάντηση μαζί σας ώστε να συζητήσουμε από κοντά το όλο θέμα και να προτείνουμε λύσεις που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Πολιτείας, των συνταξιούχων στελεχών των ΕΔ και την κοινωνική συνοχή των Αποστράτων”.