«Άγνοια και προχειρότητα στην επίλυση των προβλημάτων των ΕΜΘ»

Σε πρόσφατα κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται διάταξη, μέσω της οποίας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων προερχόμενο από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) λαμβάνει μηνιαίο βασικό μισθό κλιμακίου, το οποίο δεν έχει λάβει υπόψη την βαθμολογική προαγωγή στον αποστρατευτικό βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων που θεσπίστηκε με το ν.5018/2023 περί μέριμνας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνει ο Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα, συνέταξε και δημοσιοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΜΘ

Η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μία φορά την προχειρότητά της στη μέριμνα του προσωπικού των ΕΔ και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων του.

Αν και με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ν.5018/23, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) λαμβάνουν σε αποστρατεία τον βαθμό του Λοχαγού (και αντιστοίχων), εντούτοις στο κατατεθέν στη βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, διάταξη που αφορά στην εναρμόνιση της μισθολογικής με τη βαθμολογική τους εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι, εκτός του ότι τους δίνει ψίχουλα, δεν λαμβάνει υπόψη την προαναφερθείσα βαθμολογική τους προαγωγή, ήτοι αγνοεί τις διατάξεις του νόμου που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε.

Το Κίνημά μας, στις 21.9.2021, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τα προβλήματα των ΕΜΘ, κατέθεσε σχετική τροπολογία για τη μισθολογική αναβάθμισή τους που ουσιαστικά στήριζε το εισόδημα τους, την οποία η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή. Αυτό που πράττει πάντα, απορρίπτει τις προτάσεις που παρέχουν λύσεις στα προβλήματα των στρατιωτικών. Η τροπολογία έδινε λύση σε χρονίζουσες αδικίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στα Μισθολογικά Κλιμάκια στρατιωτικού προσωπικού προερχόμενο από τον θεσμό των ΕΜΘ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ακολουθώντας την ίδια πολιτική, παραμένει δίπλα στο προσωπικό των ΕΔ, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματά του, καταβάλλει κάθε προσπάθεια επίλυσής τους με εφικτές λύσεις και αυτό θα συνεχίσει να πράττει με καθαρό λόγο. Η κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες!!!».