Απόστρατοι Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να εργαστούν στο…εμπορικό!

Το μέγα “φάουλ” του αποκλεισμού απόστρατων του Πολεμικού Ναυτικού από την -αυτονόητη στις περισσότερες περιπτώσεις- εργασία στο Εμπορικό Ναυτικό αναδεικνύει με έγγραφό της η ΑΝΕΑΕΔ.

Όπως αναφέρει “μετά την πλήρη εφαρμογή του Π.Δ. 243/1998 (το έτος 2002), που εναρμονίζει το καθεστώς με τα προβλεπόμενα στην Διεθνή Σύμβαση STCW/78, όπως έχει τροποποιηθεί, το ΥΕΝ αρνείται να εκδώσει οποιοδήποτε πιστοποιητικό Ναυτικής
ικανότητας σε προσωπικό το οποίο προέρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί βασιζόμενο στο τελευταίο άρθρο του παραπάνω νόμου που προβλέπει ότι κάθε άλλη διάταξη που έρχεται σε αντίθεση καταργείται, αντί να εναρμονίσει τα ισχύοντα και για τους προερχόμενους από το ΠΝ όπως άλλωστε έκανε και με τους
αποφοίτους σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, προτίμησε να θεωρεί ότι έχουν καταργηθεί.

Από το 2004 έως και σήμερα υπάρχουν τόσο αποφάσεις του ΣτΕ όσο και γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και Νομικών Συμβούλων του Κράτους οι οποίες δικαιώνουν τους προσφυγόντες και αποφαίνονται ότι ο νόμος πρέπει να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της STCW/78 προσθέτοντας την απαραίτητη εκπαίδευση που πρέπει να περάσει ένας απόστρατος του ΠΝ.

Αντί αυτού προέκυψε η επεξεργασία σχετικού άρθρου στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο:

α. Καταργεί τα άρθρα 17-25 του Βασιλικού Διατάγματος στα οποία υπήρχαν οι αντιστοιχίες βαθμών ανάλογα με την προϋπηρεσία στο Π.Ν.

β. Αναφέρεται σε έκδοση διατάγματος που θα αφορά το θέμα για το οποίο όμως δεν είναι γνωστό ούτε πότε θα εκδοθεί αλλά και κυριότερα δεν είναι γνωστό και το τι θα προβλέπει

γ. Προβλέπει οικονομική επιβάρυνση για την εκπαίδευση στο ΚΕΣΕΝ σε αντίθεση με τους λοιπούς εκπαιδευομένους.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε την απορία μας για την σύμφωνη γνώμη του εκ του ΠΝ προερχομένου Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Ελευσινιώτη.

Ο κ. Υφυπουργός δεν γνωρίζει ότι ο προερχόμενος από το ΠΝ έχει και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να αποκτήσει τουλάχιστον το ανάλογο δίπλωμα του ΕΝ μετά τις απαραίτητες κατά θέματα συμπληρωματικές επιμορφώσεις;

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι το ΥΕΝ θα πρέπει να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να αναγνωρίζεται «κατ ελάχιστον» η ισοτιμία των πτυχίων και της προϋπηρεσίας των προερχομένων από το ΠΝ στελεχών. Είναι μη αποδεκτό με αυθαίρετες ερμηνείες να υποχρεώνονται οι προερχόμενοι από τις ΕΔ να ναυτολογούνται ως απλοί ναύτες καταπατώντας κάθε έννοια του Συντάγματος και της ίσης μεταχείρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στο Μνημόνιο!

«20 απόστρατοι έγιναν ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ στην μεταπολίτευση» και να που φθάσαμε!

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ-Περικοπές: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον»

«Με τη φτώχεια χτυπούν το ηθικό, με την ανέχεια την αντίσταση, με τη πείνα το στρατό»!