«Γύρισα στην εποχή της χούντας» – Ένας απόστρατος γράφει για την ΕΡΤ

Γράφει ο Εμμανουήλ Σαρτζετάκης
Μέλος ΔΣ ΑΝΕΑΕΔ

Και ξαφνικά γύρισα στην εποχή της χούντας. ΄Εγινα… παράνομος, άνοιξα στα σκοτεινά τον υπολογιστή, έψαξα στο google επίμονα, μέχρι που βρήκα κάπου στα τυφλά την ΝΕΤ. Σιγά σιγά την βρήκα και στα δορυφορικά, την βρήκα και στα αναλογικά, έκλεισα τα παράθυρα για να μην με συλλάβουν και το σπίτι γέμισε ΝΕΤ.

Όσο χρόνο δεν έχω ακούσει/δει ΕΡΤ σε όλη την ζωή μου, τον άκουσα σε τέσσερεις μέρες. Μέχρι που άρχισα να πιστεύω ότι ένας Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός μας δεν μπορεί να είναι βλάκας. Τα έχει σκεφθεί όλα αυτά. Άραγε γιατί το έκανε;
Μα ναι το βρήκα. Είναι η καλύτερη προβολή της κρατικής τηλεόρασης και το έκανε για να ανεβάσει την ακροαματικότητα. Να δείτε που την Δευτέρα θα τα πάρει όλα πίσω και θα γυρίσει στο πρότερο καθεστώς, με ένα δίκτυο που θα γεμίσει λεφτά τα ταμεία από διαφημίσεις, από παραγωγές και ότι άλλο.
Φυσικά δεν ξέχασα ότι η παρούσα κυβέρνηση, συνεχίζοντας την τακτική όλων των προηγουμένων, με το που παρέλαβε, άλλαξε όλο το ανώτερο προσωπικό,προσέλαβε δεκάδες αργόμισθους δημοσιογράφους, ξέρετε αυτά τα ξωτικά με την μορφή παπαγάλου, θυμήθηκε ότι χρειάζονται και ειδικοί σύμβουλοι και επειδή ήξερε τι θέλει να κάνει, διέθεσε και μεγάλα ποσά για να πάρει τα δικαιώματα μετάδοσης από διάφορα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα. Όταν είδε ότι κάτι δεν πάει καλά άνοιξε την «μαγειρική» και τυχαία έπεσε στην ίδια σελίδα «εργαζόμενος ψητός στο φούρνο με σκανδαλόριζα».

Αυτή η ΕΡΤ που κρυφακούμε σήμερα, φυσικά και ήταν η ΕΡΤ που είχε και σκάνδαλα και υψηλόμισθους και αργόσχολους και τρωκτικά και…. Όμως είχε και κυβέρνηση που την ήλεγχε και την διεύθυνε. Γιατί δεν ήταν δημόσια, κρατική ήταν. Που να τολμήσει να πετάξει έξω τους δικούς της. Θα την έλειωναν. Να ανοίξει το στόμα του ο μεγαλοπαπαγάλος; Τόσα χρόνια στην Ελλάδα ξέρει και Ελληνικά. Ο κυβερνήτης που ρίχνει το πλοίο στα βράχια, γιατί ο συσσιτιάρχης είναι απατεώνας και άφησε το πλήρωμα χωρίς φαί, ή κατευθυνόμενος είναι ή βλάκας.
Ακούμε συγκεκριμένους καναλο/ραδιο γυρολόγους βουλευτές της συμπολίτευσης να λένε, τώρα σφάζεστε για την ΕΡΤ; Τόσοι άνθρωποι απολύθηκαν μέχρι τώρα και δεν άνοιξε ρουθούνι. Ε φυσικά δεν σφαζόμαστε για την ΕΡΤ πρωταρχικά και κύρια.

Σφαζόμαστε γιατί εδώ και ένα χρόνο μας πιπιλάτε την ίδια καραμέλα για δεκάδες χιλιάδες επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και διώξατε μόλις 5.

Σφαζόμαστε γιατί μιλάτε για στρατιωτικούς κοπρίτες και κάνατε τις συντάξεις και τους μισθούς βοηθήματα. Σφαζόμαστε γιατί αποκαλείτε την Βουλή «Ναό της Δημοκρατίας» όταν μετατρέψατε τους 300 εκπροσώπους του λαού σε μικρά πόνυ, μοιράζοντας τη νομοθετική εξουσία στους υποτεταμένους υπουργούς. Σφαζόμαστε γιατί μας επιβάλλατε την ενοποίηση της υγείας για καλύτερες μέρες και δεν έχουμε ούτε παυσίπονο. Σφαζόμαστε γιατί μας τάξατε βελτίωση της κατάστασης των ταμείων μας, μετά το κούρεμα και μας τα διαλύσατε. Σφαζόμαστε γιατί από δω και πέρα ο άγνωστος (Χ) θα αποφασίζει, ουδείς γνωρίζει πως, για το ποια υπηρεσία θα κλείσει.

Σφαζόμαστε γιατί οι περισσότεροι φοβόμαστε (αν και δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε) ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας θα πρέπει να  επανακαθορίσουμε τους όρους Ελλάδα – Έλληνας. Σφαζόμαστε για τόσα πολλά που δεν ξέρουμε ούτε εμείς.

Δεν είναι καιρός για αναζήτηση ευθυνών. Προέχει η αποκατάσταση της τάξης. Και όταν λέμε αποκατάσταση, εννοούμε να κάνουμε επανεκκίνηση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, του συντάγματος, της δικαιοσύνης, του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού του πολίτη. Είναι καιρός να απαγορεύσουμε με την στάση μας, με την αντίδραση μας, με την συμμετοχή μας και τέλος με την ψήφο μας, την συμμετοχή στην πολιτική των επαγγελματιών που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση και να την επιστρέψουμε στους ενεργούς πολίτες. Σε αυτούς που ανήκει.