Καμμένος-Απόστρατοι: «Μια συνάντηση χωρίς σταράτα λόγια»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΙΔΗΣ*

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Π.Δ.Δ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και εξέδωσε, την με αριθμό 10/15, σχετική ανακοίνωση.

Αν και η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ δεν είχε φυσική παρουσία, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ωσεί παρούσα και ότι συνέτεινε τα μάλα αφού οι θέσεις / προτάσεις που έχει διατυπώσει και υποστηρίζει ήταν αυτές που κατά βάση συζητήθηκαν. Απόδειξη αυτού αποτελούν όλα τα έγραφα /κείμενα / ανακοινώσεις / δελτία τύπου της Ένωσης και βέβαια τι χρεία άλλων μαρτύρων έχει όταν το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Π.Δ.Δ. στην ανακοίνωση 10/15 στην παράγραφο 4β χρησιμοποιεί αυτούσια την πρόταση που έχει διατυπώσει η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ στην ανακοίνωση 9/2015 για την εξαίρεση των μερισμάτων, ΕΚΟΕΜ από το άθροισμα των συντάξεων όπως αυτές υπολογίζονται από την ΗΔΙΚΑ….

Με γνώμονα το γενικό συμφέρον πιστεύω ότι τέτοιου είδους συναντήσεις πρέπει να γίνονται αλλά θα πρέπει να διέπονται από αρχές και κανόνες, μερικοί των οποίων είναι :
Να είναι ειλικρινείς και όχι προσχηματικές

Να μην γίνονται με γνώμονα το προσωπικό όφελος κανενός, είτε αυτός είναι πολιτικό πρόσωπο (πχ ο Υπουργός), είτε μέλος ενώσεως ή φορέα ( πχ ο πρόεδρος Ενώσεως), είτε η Κυβέρνηση ή πολιτικό κόμμα.

Οι θέσεις / απαντήσεις των πολιτικών θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες και ειλικρινείς και όχι σφαιρικές και λείες απλά για να μην μας δυσαρεστήσουν τους ενδιαφερόμενους, υπολογίζοντας μόνο το κακώς εννοούμενο πολιτικό κόστος

Να επιδιώκεται να δίνονται λύσεις στα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα των συνδιαλεγόμενων.

Πρέπει να καταλήγουν σε πραγματικές και με μετρήσιμο τρόπο λύσεις ή δρομολόγηση / προγραμματισμό λύσεων και όχι σε απλή αναφορά των προβλημάτων και υπό τύπο ευχολογίου πιθανών ενεργειών που θα πρέπει να αναληφθούν για πιθανή αντιμετώπιση στο μέλλον

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής και δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω ότι :

Αν και ο κ. Υπουργός έχει θητεία πάνω από επτά μήνες και έχει γίνει κοινωνός των θεμάτων, τόσο από τις συναντήσεις του , όσο και από επιστολές / έγραφα ενώσεων και φορέων κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του αλλά και ως Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως οι συναντήσεις / επιστολές / έγραφα της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Π.Δ.Δ για κάθε θέμα, με εξαίρεση το θέμα της συνταξιοδοτικής προστασίας σε αποστράτους μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους όπου αναγράφετε ότι το ΥΠΕΘΑ …έχει στείλει στο Υπ. Οικ. τροπολογία κατάργησης της διάταξης του Ν.4024/11, αναγράφετε : ο ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε ότι θα… ή προωθείται πρόταση για …. ή θα προωθήσει πρόταση …. ή το ΥΠΕΘΑ παρακολουθεί και θα αντιδράσει εφόσον …. ή εξετάζει το θέμα.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Π.Δ.Δ για σοβαρά θέματα όπως η Υγειονομική – Φαρμακευτική περίθαλψη και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή τη Συμμετοχή των τριών ενώσεων (μόνο !!!) σε Διοικητικά Συμβούλια ή λιγότερο σοβαρά όπως ο παραθερισμός των αποστράτων αναφέρει ότι θα αποστείλει προτάσεις … ή θα προτείνει αλλαγές ….

Κύριε Υπουργέ ειλικρινά η κλεψύδρα της αντοχής και της υπομονής πλησιάζει στο τέλος. Τα καλά και επαινετικά λόγια ή τα ευχολόγια και η απλή διατύπωση προθέσεων , δυστυχώς, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν όχι τις υλικές απόλυες των τελευταίων έξι ετών αλλά το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών μας.
Αναμένουμε, όχι στο ορατό αλλά θολό και αβέβαιο μέλλον, αλλά στο παρόν , στο άμεσο παρόν, απαντήσεις και λύσεις.

*Πρόεδρος του ΔΣ της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ)
(ΣΗΜ 1: Οι εκφραζόμενες στο κείμενο θέσεις απηχούν προσωπικές απόψεις του γράφοντος)
(ΣΗΜ 2: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων «Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ν.Π.Δ.Δ» είναι αυτούσιος ο τίτλος από την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το συντονιστικό)