«Κυβερνητικές υπηρεσίες οι Ενώσεις Αποστράτων» – Κριτική από έναν αντισυνταγματάρχη

Κριτική στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των «θεσμικών» Ενώσων Αποστράτων για το πλεόνασμα και την διανομή του ασκεί ο Νίκος Παπαναστάσης απόστρατος αντισυνταγματάρχης ,μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ.

Στο κείμενό του στο οποίο όπως σημειώνει εκφράζει προσωπικές του απόψεις γράφει:

Απ’ την ανακοίνωση του «Συντονιστικού» των τριών κυβερνητικών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ), με αφορμή τη «διανομή» του πρωτογενούς πλεονάσματος, (https://www.onalert.gr/stories/ta-kanate-thalassa-me-to-pleonasma), γίνεται σταχυολόγηση τα παρακάτω:

1. «……έχοντας το δικαίωμα να εκφράζει και τις απόψεις των εν ενεργεία και να προασπίζει τα συμφέροντά τους , δηλώνει τα ακόλουθα :» (απόσπασμα απ’ την ανακοίνωση)
Οι διοικήσεις των εν λόγω κυβερνητικών υπηρεσιών, αυτόβουλα, αναλαμβάνουν το δικαίωμα της έκφρασης των απόψεων και τη προάσπιση των συμφερόντων των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει απ’ την παραπάνω δήλωση είναι ποιος άραγε τους έδωσε αυτή την αρμοδιότητα; Σίγουρα όχι το νομικό καθεστώς που καθορίζει την ύπαρξή αυτών των ενώσεων. Ας μη γελιόμαστε. Αυτή η δήλωση που ενδεχομένως εδράζεται και σε μια μύχια επιθυμία τους, εκφράζει απόλυτα τις προθέσεις, τις επιθυμίες και κυρίως τη πρακτική που ακολουθεί σχετικά με την συλλογική έκφραση των ε.ε., ο πολιτικός τους προϊστάμενος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκφράζοντας μια γενικότερη πολιτική στάση, απέναντι στα ε.ε στελέχη . Συγκεκαλυμμένος με άκομψο τρόπο στόχος τους είναι, η αποδυνάμωση, η απαξίωση και εν τέλει η διάσπαση, του ήδη υπάρχοντος νόμιμου συλλογικού φορέα των εν ενεργεία στελεχών, δηλαδή του ΣΥΣΜΕΔ με τα παραρτήματά του σ’ όλη την Ελλάδα.

2. «Aς μην λησμονούμε ότι η επίτευξη του πλεονάσματος οφείλεται και στην υπερβολική περικοπή των μισθών και κυρίως των συντάξεων των Στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α.» (απόσπασμα απ’ την ανακοίνωση).

Μ’ αυτή τους τη δήλωση, αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την βασική κυβερνητική επιχειρηματολογία, ότι δήθεν οι θυσίες του Ελληνικού λαού, ήδη έχουν σαν αποτέλεσμα την οικονομική ανάκαμψη, διεκδικώντας ανενδοίαστα μερίδιο απ’ τη λεία αυτής της ληστρικής πολιτικής. Η υιοθέτηση όμως αυτής της θέσης, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί άμεση προτροπή προς τη κυβέρνηση, για ακόμη πιο σκληρές περικοπές στα πενιχρά εναπομείναντα πλέον εισοδήματα των στελεχών ε.ε και ε.α, αλλά και του υπόλοιπου Ελληνικού λαού, με σκοπό την επίτευξη και άλλων οικονομικών πλεονασμάτων.

Τα στελέχη των Ε.Δ., μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, γνωρίζουν άριστα ότι τα απατηλά οικονομικίστικα πλεονάσματα, αποτελούν το φερετζέ του διαπραχθέντος εγκλήματος, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει έως τώρα εφαρμοσθεί..
Η εμφάνιση και η προβολή αυτού του πλεονάσματος, τονίζει ακόμη περισσότερο τα ελλειμματικά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, παραδομένη στις εντολές των δανειστών της (Ε.Ε. και ΔΝΤ). Τα εγκληματικά ελλείμματα σε βασικούς τομείς όπως της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, της άμυνας, του ασφαλιστικού τομέα, της εργασιακής νομοθεσίας, του πολιτισμού, είναι τεράστια και ήδη η κατανομή τους έχει γίνει στις πλάτες μας.

Οι ηγεσίες των «Κυβερνητικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Αποστράτων (Κ.Υ.ΔΙ.Α.)», δηλαδή οι διοικήσεις των κυβερνητικών (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ), παίζουν τους ρόλους που τους έχει αναθέσει ο υπουργός τους. Μερικοί απ’ αυτούς είναι οι παρακάτω:
Η συνεπής και υπηρετική στάση τους σχετικά με τις κυβερνητικές στοχεύσεις στο χώρο των αποστράτων. (όλοι θυμούνται τις «ευτυχείς» και «ελπιδοφόρες» ανακοινώσεις τους, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και άλλα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη).
Η χειραγώγηση και η εκτόνωση της οργής των αποστράτων (περίτρανο παράδειγμα, η διοργάνωση συγκεντρώσεων, δήθεν διαμαρτυρίας απ’ τις ηγεσίες των ΕΑΑ τη περασμένη άνοιξη, σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού και αποτροπής αντίστοιχων διοργανώσεων από «ανεξέλεγκτους» φορείς αποστράτων).
Το καπέλωμα και οι ενέργειες διάσπασης ή αφομοίωσης, κάθε ανεξάρτητης διεκδικητικής πρωτοβουλίας των αποστράτων (είναι παροιμιώδης η ρήση γνωστού απόστρατου ναυάρχου της ΕΑΑΝ, που απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ανεξάρτητων φορέων, είπε « έχουμε την πρωτοκαθεδρία, γιατί είμαστε οι επίσημοι φορείς». Προφανώς εννοούσε ότι είμαστε οι κυβερνητικοί φορείς.
Οι απροκάλυπτη προσπάθεια οριοθέτησης της «ενοχλητικής» προς τη κυβέρνηση, συλλογικής παρουσίας και δράσης των εν ενεργεία στελεχών (συμμετοχή στις διεκδικήσεις με στολή ή όχι), αλλά και με την αυθαίρετη και προβοκατόρικη εμφάνιση εκπροσώπησης των συμφερόντων των εν ενεργεία στελεχών (παρούσα ανακοίνωση).

Συμπερασματικά στην «ανάγνωση» αυτής της πορείας, ζητούμενο δεν είναι τι κάνουν οι προσδεμένες στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ηγεσίες των ΕΑΑ. Η στάση τους είναι κατανοητή, γιατί όργανά της είναι. Το θέμα επικεντρώνεται στη στάση που κρατάμε εμείς οι απόστρατοι απέναντι σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, που απροκάλυπτα πλέον υπονομεύουν τα συμφέροντα του κλάδου μας.

Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.
Μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ
Σ.Σ.: Οι εκφραζόμενες θέσεις στο παραπάνω κείμενο είναι προσωπικές.