Λίγες ευχές πολλές αιχμές προς τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ από την ΑΝΕΑΕΔ

“Στάζουν δηλητήριο” οι ευχές των απόστρατων της ΑΝΕΑΕΔ προς την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Στην επιστολή που έστειλαν μετά από τα καθιερωμένα συγχαρητήρια το ΔΣ της ΑΝΕΑΕΔ επισημαίνει όλα όσα έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί εν ενεργεία και απόστρατοι και όσα φοβούνται ότι τους περιμένουν.

Όλο το κείμενο με τις ευχές και τις αιχμές:

Το ΔΣ και τα μέλη της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.), αισθανόμαστε την ανάγκη να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας και να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην άσκησή τους, στη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε.
Δυστυχώς και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής θα δυσκολευτεί να βρει κάποια θετική ενέργεια της ηγεσίας του Υπουργείου τόσο τον χρόνο που πέρασε, όσο και τα τελευταία τρία μνημονιακά χρόνια. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο υλικό, το ηθικό και την αξιοπρέπεια του προσωπικού, στη διαβίωση των εν ενεργεία στελεχών και την επιβίωση των αποστράτων.
Η απελθούσα ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. χειρίστηκε αδιαφανώς βασικά προβλήματα που απασχολούν τους αποστράτους αξιωματικούς, αγνοώντας επιδεικτικά και τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις τους. Σε μία περίοδο που οι μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων στελεχών των ΕΔ έχουν αναρριχηθεί στο 60%, θα χρειαζόταν πολλές σελίδες να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι συνάδελφοι. Επιχειρώντας να τιτλοποιήσουμε τα βασικότερα εξ αυτών θα επιλέγαμε τα ακόλουθα:

 Εθνική κυριαρχία. Τα απόστρατα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να παραμένουν θεατές στην καθοδική πορεία του ΥΠ.ΕΘ.Α. η οποία δυστυχώς επηρεάζει και την προάσπιση της Εθνικής μας κυριαρχίας. Στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα έχουμε και διαπιστώσεις αλλά και προτάσεις.
 Απαξίωση και κατάρρευση των Μετοχικών Ταμείων. Με αδιαφανείς διαδικασίες και παρά τις αντίθετες προτάσεις των φορέων των αποστράτων επιχειρείται η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο για το κούρεμα των αποθεματικών, την αποκάλυψη, την λήψη μέτρων και την παραδειγματική τιμωρία των τυχόν υπευθύνων για την κακοδιαχείριση στο ΜΤΣ, όπως αυτή καταγράφεται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεώρησης. Ήταν δε τόσο προκλητικός ο χειρισμός του θέματος, που ο αρμόδιος Υφυπουργός ηρνείτο πεισματικά να δώσει στην δημοσιότητα το πόρισμα της
αρμόδιας επιτροπής, επειδή οι προτάσεις δεν συνέπιπταν με τις επιθυμίες του.
 Κατάρρευση της περίθαλψης των αποστράτων. Το ΝΝΑ και το ΝΙΜΤΣ, για τα οποία ε.ε. και ε.α. στρατιωτικοί καταβάλουμε επιπρόσθετες μηνιαίες κρατήσεις, έχουν φορτωθεί με χρέη που καθιστούν προβληματική την πορεία τους. Αν και μερικά εξ αυτών οφείλονται στην εσωτερική τους οργάνωση, πολλά περισσότερα προέρχονται από την άρνηση του κράτους να τους αποδώσει τα οφειλόμενα. Ελπίζουμε αυτό να μην γίνεται σκόπιμα ώστε
να απαξιωθούν και να ακολουθήσει ο «ξαφνικός θάνατος» με συνταγή ΕΡΤ.

 Πολλαπλές μειώσεις στις συντάξεις. Οι στρατιωτικές συντάξεις σήμερα, στα ίδια συντάξιμα χρόνια, είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες πολιτικές (Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα), ακόμη και από αυτές συνταξιούχων αποφοίτων Δημοτικού ή τριταξίου Γυμνασίου! Ενώ ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν για τις υπερβάλλουσες μειώσεις που μας επιβλήθηκαν χωρίς ντροπή και που επί της ουσίας ακυρώνουν κάθε σκέψη και δικαιολογία για νέες μειώσεις, έρχεται το ΥΠ.ΟΙΚ. και διπλασιάζει τις απαιτήσεις, προφανώς σε μία τακτική, η οποία θα συμψηφίσει τις υπερβάλλουσες μειώσεις και θα διατηρήσει την κυβερνητική απαίτηση για τις νέες μειώσεις ως απαραίτητες και επιβεβλημένες.
 Ρατσιστική αντιμετώπιση των αποστράτων. Η πολιτεία, αγνοώντας, όπως άλλωστε σε μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, τις συνθήκες και τα δεδομένα με τα οποία τα στελέχη των ΕΔ υπηρέτησαν την πατρίδα, χωρίζει σε αυθαίρετες κατηγορίες τους αποστράτους, κάτω των 55, άνω των 45, αποστρατευθέντες αυτεπάγγελτα, αποστρατευθέντες με αίτηση τους και άλλα κριτήρια, με βασικό σκοπό να αποψιλώσει την πενιχρή σύνταξη.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, οι Έλληνες στρατιωτικοί, βιώνουμε μια πολυεπίπεδη και πρωτοφανή σε ένταση και έκταση επίθεση στην κοινωνική –επαγγελματική υπόσταση και αξιοπρέπειά μας, εξαιτίας μιας πολιτικής που μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αποκομμένους από τον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό. Μιας πολιτικής, που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως στοχευμένο εκδικητικό μένος κατά των Ενόπλων
Δυνάμεων. Η πολιτική δε αυτή, επισφραγίζεται από την συνεχή απαξιωτική άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α. να δεχθεί συνάντηση μαζί μας, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις, προτιμώντας να συναντά αυτούς που τους χαϊδεύουν τα αυτιά και δεν τους διαταράσσουν την ηρεμία τους.
Σήμερα, ηγείσθε εσείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε μία δικομματική κυβέρνηση, στα πλαίσια μιας προσπάθειας για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας της Πατρίδας μας και της αξιοπρέπειας των πολιτών της. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, θα ήταν οξύμωρο, οι Έλληνες ε.ε και ε.α στρατιωτικοί, να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται σαν κοινωνικοί επαίτες, ή ακόμα χειρότερα να στοχοποιούνται ως δήθεν
προνομιούχοι και «εχθροί της Δημοκρατίας», με την ανάσυρση φαντασμάτων του παρελθόντος.

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές το ότι δεν διεκδικούμε οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση έναντι των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών. Απλά, απαιτούμε σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας και την ελάχιστη αναγνώριση των μοναδικών και ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών που διέπουν την εργασιακή και κοινωνική μας υπόσταση, ως αναπόσπαστου και ουσιαστικού δομικού στοιχείου του κοινωνικού μας ιστού.
Δυστυχώς δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής ούτε μέρα. Η προσπάθεια ανασύστασης του ΥΠ.ΕΘ.Α. θα πρέπει να έχει ήδη αρχίσει.
Κατόπιν των ανωτέρω, ελπίζουμε να μην ακολουθήσετε την τακτική του προκατόχου σας και να συναντηθείτε τόσο με μας, όσο και με άλλους φορείς αποστράτων, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να σας εκθέσουμε τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τα ε.α. στελέχη των Ε.Δ,
καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις επ’ αυτών, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα εποχή στις σχέσεις Πολιτείας – στρατιωτικών ε.α.