«Μπορούμε και χωρίς τις θεσμικές ενώσεις»! Ένας απόστρατος γράφει για τις κινητοποιήσεις

Γράφει ο
Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Στις 25/2/2013, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των φορέων των αποστράτων και των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σύσκεψη αυτή, ήταν απόρροια των πιέσεων που ασκούνται για ανάληψη διεκδικητικών κινητοποιήσεων, απ’ την οργανωμένη και όχι μόνο βάση αυτών των φορέων, που ήδη η κυβερνητική πολιτική τους έχει οδηγήσει στα όρια της βιολογικής τους επιβίωσης.

Είναι γεγονός ότι προκαταβολικά, ένας ψύχραιμος αναλυτής των δεδομένων του χώρου, δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με την εξέλιξη αυτής της σύσκεψης, στο τομέα της ενότητας, της καθολικότητας στη συμμετοχή των φορέων και κυρίως της ειλικρινούς θέλησης των «θεσμικών» για ισότιμη συμμετοχή. Δυστυχώς το αποτέλεσμα θα τον δικαίωνε.

Αρχικά υπήρξε η κατάθεση μιας πρότασης απ’ τη πλευρά της ΑΝΕΑΕΔ, για την άμεση δημιουργία του Συντονιστικού Οργάνου Διεκδικήσεων (ΣΟΔ), κάτι που οι ίδιες οι ΕΑΑ, προέβλεπαν στο κείμενο – πρόσκλησή τους. Ταυτόχρονα, η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε απ’ τις παρακάτω υποπροτάσεις:

 Παραλαβή απ’ το ΣΟΔ και μελέτη όλων των προτάσεων και παρατηρήσεων των φορέων που ήδη είχαν ζητηθεί απ’ τις ΕΑΑ, να υποβληθούν μέχρι τις 22/2, αλλά απλά αγνοήθηκαν.

 Αμέσως μετά τη συγκρότησή του, να καθορίσει το ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη των κάθε μορφής διεκδικήσεων.

 Να προσδιορίσει με σαφήνεια το είδος των κινητοποιήσεων.

 Επιπλέον να ορισθεί ομάδα επαφής με τα ΜΜΕ, πλαισιωμένη από έναν από τα ΝΠΔΔ, ένα απ’ τα ΝΠΙΔ και έναν απ’ τους ε.ε.

Σκοπός της παραπάνω πρότασης, ήταν η συμμετοχή στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση των δράσεων, ισότιμα, όλων των συμμετεχόντων φορέων (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ε.ε. στελέχη), χωρίς την αυτόκλητη πρωτοκαθεδρία των «θεσμικών», που ήδη τους βαρύνει μια απόλυτα ενδοτική προϊστορία, απέναντι στους κυβερνητικούς προϊσταμένους τους.

Στη πρόταση αυτή της ΑΝΕΑΕΔ, υπήρξε η αναμενόμενη λυσσαλέα άρνηση του συντονιστικού των τριών κυβερνητικών ενώσεων, με κύριο εκφραστή της το ναύαρχο κ. Περβαινά, πρόεδρο της ΕΑΑΝ, με βασικό επιχείρημα τη «νομιμότητα» της οντότητας των κυβερνητικών ενώσεων, (οι υπόλοιποι φορείς, γέννημα της θέλησης των ίδιων των αποστράτων κι όχι του Μεταξά, είναι άραγε παράνομες); Βέβαια, κρυφή πλην κραυγάζουσα θέση τους, ήταν και παραμένει, το απόλυτο πατρονάρισμα του διεκδικητικού πλαισίου του συνόλου των αποστράτων, με σκοπό την ανώδυνη για το σύστημα εξουσίας εκτόνωσή του.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των παριστάμενων διοικήσεων των φορέων, εγκλωβισμένων στη παγίδα της επίπλαστης ενότητας, αποδέχθηκε τον στραγγαλισμό της ήδη αναιμικής τους παρουσίας, στο κατευθυνόμενο πλαίσιο που τους τέθηκε, χωρίς καν να αντιδράσουν στοιχειωδώς, στο αντιδημοκρατικό παραλήρημα του εκφραστή των θέσεων των κυβερνητικών Ε.Α.Α.

Είναι ενδεικτικό του ρόλου τους το γεγονός, ότι όταν τέθηκε από παριστάμενους φορείς, το θέμα της μελλοντικής πιθανότητας συνεργασίας σε διεκδικητικό επίπεδο, των απόστρατων, με άλλους εξ ίσου οικονομικά χειμαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους, ο κ. Περβαινάς, εναγκαλισμένος στενά με το μικρόφωνο, αδίστακτα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τα κομματικά αντανακλαστικά των παρισταμένων, ταύτισε το σύνολο του διεκδικητικού χώρου των ελλήνων εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, με το Π.Α.ΜΕ και το Κ.Κ.Ε. Εξ ίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι επί τέσσερις ώρες μονοπώλησης του λόγου, ο εκφραστής της φωνής των κυβερνητικών ενώσεων δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη, για τις ευθύνες της κυβέρνησης που υλοποιεί πειθήνια τις εντολές της τρόικας, λες και τα προβλήματά μας προέρχονται από παρθενογένεση.

Είναι τραγικό, σήμερα, στη κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και της τρικομματικής, να υπάρχουν διοικήσεις φορέων «εκπροσώπησης» αποστράτων που μας εξαπατούν σκόπιμα, ή και άλλους που για διάφορους λόγους εγκλωβίζονται απ τους εκπροσώπους των «θεσμικών ενώσεων», γιατί αποστολή τους τώρα είναι και αυτή.
Είναι ώρα, να κοιτάξουμε τη λύση των προβλημάτων μας κατάματα. Είναι ώρα είτε οργανωμένοι στους υπάρχοντες φορείς είτε όχι, να διεκδικήσουμε συλλογικά καλύτερες μέρες, με αγώνες τίμιους και ανυποχώρητους, χωρίς εντεταλμένους πατρώνους (ΕΑΑ), δίπλα στον ελληνικό λαό, εκεί που βρίσκονται και τα παιδιά μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, τασσόμενοι σταθερά, χωρίς προαπαιτούμενα, ενωμένοι δίπλα και στους εν ενεργεία συναδέλφους μας.

ΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ.
Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμη που αυτοί δείχνουν να έχουν, είναι απατηλή και παραχωρημένη απ’ αυτούς που βίαζα και συνεχίζουν να βιάζουν με τη πολιτική τους την καθημερινότητά μας και τη καθημερινότητα των παιδιών μας.

Όλοι μαζί ας στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, τη κοινή συγκέντρωση και πορεία ε.ε και ε.α, στις 9/3/2013. γιατί είναι υπόθεση όλων μας. Ας απαιτήσουμε όμως ταυτόχρονα, εξ ίσου δυναμικά, απ’ τις διοικήσεις των ΕΑΑ, να αποχωρήσουν και να κλειστούν οριστικά εκεί που ανήκουν, δηλαδή στα αραχνιασμένα παραχωρημένα μαυσωλεία τους. Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας οι εισπράκτορες της αγάπης, της κατανόησης και της συμπάθειας του πρωθυπουργού κι ότι αυτός εκφράζει με τη πολιτική του. Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας αυτοί που δείχνουν κατανόηση με τις δηλώσεις τους, αλλά και τις πράξεις τους, στο εξανδραποδισμό του κλάδου μας αλλά και του Ελληνικού λαού.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ (Ε.Α.Α), ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΙΣ 12/9/2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατιωτικοί -εν ενεργεία και απόστρατοι- στους δρόμους στις 9 Μαρτίου

ΒΙΝΤΕΟ: Απόστρατος φωνάζει: «Μας πίνουνε το αίμα»!

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: Ενότητα στην πράξη όχι στα λόγια, ζητάνε από τις θεσμικές ενώσεις