Ο «χακί» δημοσκόπος που «έπιασε» και το αποτέλεσμα των εκλογών της ΝΔ!

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
MSc Τηλεπισκόπισης – GIS_UK – Σχης ε.α.
Μέλος ΝΟΔΕ ΝΔ Νομού Λάρισας

Σε ένα προεκλογικό περιβάλλον όπου όλες οι δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις εταιρειών και οι εταιρείες στοιχημάτων έδιναν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως φαβορί, έκρινα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις ξένων πρεσβειών και αξιολογώντας διάφορες εκλογικές παραμέτρους.

Αναλυτικότερα:

1. Οι δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν δώσει τις παρακάτω προβλέψεις:

Η εταιρεία Pulse για την παράσταση νίκης έδινε στο Μεϊμαράκη ποσοστό 46%, στο Μητσοτάκη ποσοστό 30% και 24% ήταν αναποφάσιστοι.

H εταιρεία Opinion Poll έδινε στο Μεϊμαράκη ποσοστό 51,6%, στο Μητσοτάκη ποσοστό 36,3% και 8,9% ήταν αναποφάσιστοι. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης έδινε στον Μεϊμαράκη ποσοστό 53,1% έναντι 25,7% στο Μητσοτάκη.

2. Οι εταιρείες στοιχημάτων STOIXIMAN, VISTABET, MYBET και goalbetint έδιναν το Σάββατο 9/1/2016 πιθανότητες εκλογής στο Μεϊμαράκη 75%, 69%, 69% και 71% αντίστοιχα, ενώ στο Μητσοτάκη έδιναν πιθανότητες εκλογής 25%, 31%, 31% και 29% αντίστοιχα.

3. Οι εκλογικές παράμετροι που μελέτησα ήταν η συσπείρωση των υποψηφίων, οι διαρροές μεταξύ τους, η κατανομή των ποσοστών των Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνη Γεωργιάδη προς τους δύο υποψήφιους και η αποχή, με συνεχή και συστηματική έρευνά μου.

4. Στις 8/1/2016 ανάρτησα στην προσωπική μου σελίδα στο facebook τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των πρεσβειών ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ελλάδα για τις εκλογές της ΝΔ, με την υποσημείωση ότι η Αμερικανή πρεσβεία τα τελευταία χρόνια δεν έχει πέσει ποτέ έξω στις προβλέψεις της και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμμετοχή.

Οι δημοσκοπήσεις των πρεσβειών των ΗΠΑ και του ΙΣΡΑΗΛ έδιναν στο Μητσοτάκη ποσοστό 50,5% και 51% αντίστοιχα και στο Μεϊμαράκη ποσοστό 49,5% και 49% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης έδιναν στο Μητσοτάκη ποσοστό 52,5% και 53% αντίστοιχα, έναντι 47,5% και 47% αντίστοιχα στο Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα έγραψα στο facebook:

«Οριακό προβάδισμα δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι δημοσκοπήσεις της Αμερικανικής και της Ισραηλινής πρεσβείας, αλλά στην παράσταση νίκης δίνουν φαβορί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο συνδυασμός των παραπάνω με τα πρόσφατα εγκωμιαστικά σχόλια της Αμερικανικής εφημερίδας WALL STREET JOURNAL και της Γερμανικής εφημερίδας FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μας δίνει μία ένδειξη για το αποτέλεσμα της Κυριακής, το οποίο θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τις παραπάνω δημοσκοπήσεις από τη συμμετοχή.»

5. Την παραπάνω ανάρτηση εντόπισε στο facebook η ηλεκτρονική εφημερίδα PRESSALARISSA της Λάρισας, τη δημοσίευσε το πρωί της 10/1/2016 με τίτλο: «Εκλογές ΝΔ: Ο εκλογικός αναλυτής Νίκος Καρδούλας »ξαναχτυπά»! Ποιον δίνουν νικητή οι πρεσβείες των ΗΠΑ-Ισραήλ (ΠΙΝΑΚΑΣ)» και της αξίζουν συγχαρητήρια για την εμπιστοσύνη της.

6. Όλη η παραπάνω έρευνά μου οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν ο τελικός νικητής με ποσοστό από 51,5% έως 53,5% και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2ου γύρου της ΝΔ δικαίωσε τις παραπάνω εκτιμήσεις μου.