Παγκρήτιο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών

 
    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το συνέδριο μελών Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων (4) Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών της Κρήτης, που έγινε στο Γερακάρι Ρεθύμνου το περασμένο Σαββατοκύριακο 16 & 17 Φεβρουαρίου, με το θέμα «Ο ρόλος του Εφέδρου Αξιωματικού σήμερα».

Μεταξύ των επισήμων που βρέθηκαν στο Συνέδριο και απεύθυναν χαιρετισμό ήταν, Αντιπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Έφεδρος Αξιωματικός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Κων/νος Γκίνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (ΠΝ), ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγος κ. Κων/νος Βελεγράκης, Ο Διοικητής V Μεραρχίας Κρητών κ. Γεώργιος Στρατιδάκης, ο Διοικητής ΣΕΑΠ κ. Γεώργιος Μαυρομανωλάκης, Ο Διοικητής Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Πάττας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ,  ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Στέφανος Σημαντήρας, ο εκπρόσωπος της ΑΠΟΕΑ Έφεδρος Αξιωματικός κ. Παντελής Κρουσταλάκης Το προεδρείο του Συνεδρίου αποτελούσαν οι πρόεδροι των ΣΕΑΝ, Λασιθίου Χρήστος Χατζηδάκης, Ηρακλείου Ηρακλής Κουτάντος, Ρεθύμνου Στυλιανός Κιαγιαδάκης και τον συντονισμό είχε ο πρόεδρος ΣΕΑΝ Χανίων Αθανάσιος Μανιουδάκης. Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούσαν οι Έφεδροι Αξιωματικοί Χατζηδάκης Γεώργιος, του ΣΕΑΝ Ηρακλείου, Σφακιανάκης Ιωάννης του ΣΕΑΝ Χανίων και Κανακάκης Κλέαρχος του ΣΕΑΝ Ρεθύμνου.

Πριν την έναρξη εργασιών του Συνεδρίου, τιμήθηκε ο ευεργέτης και δημιουργός του σημερινού Γερακαρίου, Αρχιπλοίαρχος Ε.Ν. κ. Γιάννης Γενεράλης.

Κατά την 2ημερίδα αναπτύχθηκαν εννέα (9) εισηγήσεις σχετικές με το θέμα του Συνεδρίου και σε κάθε μια από αυτές ακλουθούσε διάλογος με γόνιμες απόψεις των συνέδρων, οι οποίες έχουν καταγραφεί για την προώθησή των αρμοδίως. Οι εισηγητές ήταν αλφαβητικά οι Έφεδροι Αξιωματικοί, Αναγνωστόπουλος Δημήτριος (Χανίων), Κιαγιαδάκης Στυλιανός (Ρεθύμνου), Κρουσταλάκης Παντελής (Ηρακλείου), Μανιουδάκης Αθανάσιος (Χανίων), Νικολακάκης Δημήτριος (Χανίων), Νικολουδάκης Γεώργιος (Χανίων), Πετράκης Σωτήριος (Ηρακλείου), Τζανιδάκης Χρήστος (Ρεθύμνου), καθώς και ο Απόστρατος Αξιωματικός Ξυλάκης Γεώργιος (Χανίων),
Μετά το τέλος της κάθε εισήγησης ακολουθούσε διάλογος με απόψεις και προτάσεις των Εφέδρων Αξιωματικών επί του θέματος. Μετά την λήξη των εργασιών ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των συνέδρων για την διαμόρφωση ψηφίσματος, το οποίο διαμορφώθηκε ομόφωνα ως εξής :
 
ΨΗΦΙΣΜΑ
 
Σήμερα την 17η Φεβρουαρίου 2013, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 16 & 17 Φεβρουαρίου 2013, στο Γερακάρι Ρεθύμνου, από τα Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών της Περιφέρειας Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων),  τα παρόντα μέλη αποφάσισαν :
1.        Τη δημιουργία ενός μονίμου συντονιστικού οργάνου για τη συνεχή και  
           γονιμότερη συνεργασία όλων των ΣΕΑΝ της Κρήτης. Για την υλοποίηση 
           εξουσιοδότησε τους τέσσερις προέδρους των ΣΕΑΝ Κρήτης.
2.        Να απαιτήσουν από την Πολιτεία :
α. Την υλοποίηση της νομοθεσίας για συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των Εφέδρων Αξιωματικών  στα νέα οπλικά συστήματα, τις νέες τακτικές στις πολεμικές επιχειρήσεις, την εκτέλεση βολών  και γενικά σε ό,τι έχει σχέση με την Εθνική Άμυνα της Πατρίδας μας.
β. Την αξιοποίηση των Εφέδρων Αξιωματικών, σε τομείς της εκπαίδευσής τους, της εμπειρίας, της μόρφωσης, των δεξιοτήτων και των ηγετικών ικανοτήτων τους. Σ΄ αυτό θα βοηθήσει και η δημιουργία Μητρώου Δεξιοτήτων Εφέδρων Αξιωματικών.