Πόλεμος ανακοινώσεων: η ΚΕΘΑ εναντίον ΑΚΙΣ

Και ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Ενώσεων Αποστράτων συνεχίζεται. Στην ΑΚΙΣ απαντά η ΚΕΘΑ παραθέτοντας μάλιστα και χρονολόγιο που έχει να κάνει με τις συνεννοήσεις σχετικά με την ανακοίνωση στήριξης των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Η απάντηση που υπογράφεται από τον υποναύαρχο Γιάννη Ντουνιαδάκη
Η ΑΚΙς εξέδωσε δελτίο τύπου (ΔΤ) αντιδρώντας στις ανακοινώσεις για αναβολή των κινητοποιήσεων εε & εα στελεχών ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) και το ψήφισμα φορέων, για στήριξη των διωκόμενων πειθαρχικά εε συναδέλφων στρατιωτικών. Στη συνέχεια παρατίθενται κάποια σχόλια για τα γραφόμενα στο συγκεκριμένο ΔΤ.

Οι δέκα φορείς εε & εα στελεχών ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) δεν αποχώρησαν από το Συντονιστικό Όργανο Δράσεων (ΣΟΔ), αλλά αποτελούν το ίδιο το ΣΟΔ, που στηρίζει ένα βασικό τμήμα του, δηλαδή τον ΣΥΣΜΕΔ που μάλιστα βρίσκεται υπό δίωξη.

Οι δέκα φορεις που στηρίζουν τους διωκόμενους είναι οι ίδιοι εκείνοι, που διοργάνωσαν επίσης μαζί με τον ΣΥΣΜΕΔ την ιστορική συγκέντρωση του Σεπτέμβρη 2012 και όχι μόνο! Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ίδιοι που τότε διοργάνωναν διασπαστική συγκέντρωση μια βδομάδα αργότερα, μεταξύ αυτών και η ΑΚΙΣ, συμβαίνει και τώρα να αποφεύγουν την παροχή στήριξης.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιους θεωρεί η ΑΚΙς «ότι εμφανίζονται σήμερα όψιμοι συμπαραστάτες» και με ποιους του συγκρίνει. Η ΑΚΙς με το ΔΤ της μας υπενθυμίζει, ότι πράγματι τροποποίησε την θέση της το φθινόπωρο του 2012, προφανώς αφού συνέκρινε τις δυο συγκεντρώσεις:
 εκείνη της 12ης Σεπτεμβρίου με εε στελέχη ΕΔ & ΣΑ με στολή και χωρίς την επίσημη παρουσία της ΑΚΙς και
 αυτή που πήρε μέρος η ΑΚΙς χωρίς εε συναδέλφους
Προφανώς κρίνεται θετικά η απόφαση της να συμμετάσχει στην επόμενη συγκέντρωση και πορεία στελεχών της 1ης Νοεμβρίου 2012. Στην τελευταία αυτή συγκέντρωση και πορεία σημειώνεται, ότι οι εε συνάδελφοι είχαν αποφασίσει να κατεβούν χωρίς στολή λόγω καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το ΔΤ η ΑΚΙς «… δεν υποχρεούται να υπογράφει προετοιμασμένα από άγνωστες πηγές και αδιαπραγμάτευτα κείμενα, που δεν συνάδουν με τις αρχές και το ύφος της. …». Σχέδιο ψηφίσματος στήριξης των διωκομένων εε συναδέλφων είχε σταλεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Τετάρτη 3/4/13 ώρα 00.28 από τον εκπρόσωπο ΑΝΕΑΕΔ, ενώ κατατέθηκε – συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του ΣΟΔ την ίδια μέρα 11.00. Επιπλέον γνωρίζουμε στην ΑΚΙΣ, ότι οι «..άγνωστες πηγές και τα αδιαπραγμάτευτα κείμενα..», φέρουν την υπογραφή των … αγνώστων, και είναι προϊόν συνεργασίας με βάση το συμφέρον όσων εκπροσωπούν. Ο συντάκτης του ΔΤ φαίνεται να προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή στο κείμενο του ψηφίσματος, γλιστρώντας σε μονοπάτια σκόπιμης παραπληροφόρησης, λες και το κείμενο ήταν το πρόβλημα και όχι η στήριξη των εε στελεχών που θα τους έφερνε σε αντίθεση με την ηγεσία του ΥΕΘΑ!
Ας ανοίξουμε όμως και μια παρένθεση: Κύριοι της ΑΚΙς που μιλάτε για την διαφάνεια και υπερασπίζεστε τα συμφέροντα του κλάδου μας, προφανώς είχατε γνώση και συνηγορήσατε στην θρασύτατη, διασπαστική, ύποπτη κίνηση που είχε σκοπό τη πρόσδεση του αγώνα όλων μας σε κομματικά άρματα, όταν ο πρόεδρός σας διάβαζε κείμενο συγκεκριμένου κόμματος, στο ΣΟΔ με την ανοχή των ΕΑΑ ΝΠΔΔ! Μάλλον θα πρέπει ή να ντρέπεστε ή να σιωπάτε, ή να αρχίσετε να ψάχνεστε μεταξύ σας, ή όλα τα ανωτέρω.

Για ενημέρωση των συναδέλφων παραθέτουμε χρονολογικό πίνακα, που καταδεικνύει το δήθεν «αδιαπραγμάτευτο» του ψηφίσματος στήριξης:
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ
 Τετάρτη 3/4/13
ώρα 00.28 : αποστολή σχεδίου ψηφίσματος υποστήριξης προς μετέχοντες και μη στο ΣΟΔ για αποδοχή και προτάσεις βελτίωσης.
ώρα 11.00: κατάθεση σχεδίου ψηφίσματος στη συνεδρίαση του ΣΟΔ χωρίς την συμμετοχή ΣΥΣΜΕΔ και συζήτηση για την στήριξη ή μη των διωκόμενων εε συναδέλφων. Άρνηση στήριξης από τις 3 ΕΑΑ ΝΠΔΔ και ΑΚΙς, ΠΟΣ, ΠΣΑΑΕΔ-ΣΑ. Πρόσκληση όλων για συνέχιση του ΣΟΔ την ίδια μέρα στις 15.30 με την συμμετοχή και του ΣΥΣΜΕΔ.
Ώρα 15.30: σύσκεψη φορέων εε & εα στελεχών ΕΔ και ΣΑ, πλην των πιοπάνω. Επεξεργασία προταθέντος ψηφίσματος στήριξης. Αποφασίστηκε να μη δημοσιευτεί και ανατέθηκε σε εκπρόσωπο των φορέων να θέσει το ψήφισμα υπόψη του προέδρου της ΕΑΑΣ ζητώντας του να μεριμνήσει ώστε οι ΕΑΑ ΝΠΔΔ να επανεξετάσουν τη στάση τους.
 Πέμπτη 4/4/13:
Ώρα 10.00: επίσκεψη εκπροσώπου των φορέων στο πρόεδρο της ΕΑΑΣ στο γραφείο του, όπως είχε αναλάβει. Ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ υποσχέθηκε να προσπαθήσει.
 Παρασκευή 5/4/13:
Βραδινές ώρες: τηλεφωνική ενημέρωση για μη αλλαγή στάσης των ΕΑΑ ΝΠΔΔ.
 Κυριακή 7/4/13:
Ώρα 19.47: Ανακοίνωση ΣΥΣΜΕΔ
 Δευτέρα 8/4/13:
Ώρα 08.24: δημοσιοποίηση του ψηφίσματος στήριξης των εε συναδέλφων με ηχηρές απουσίες στους υπογράφοντες

Η συστάσεις της ΑΚΙς μεταξύ άλλων για «υπομονή» μάλλον συμπίπτει με τις προτροπές των κυβερνώντων! Οι εννέα φορείς που στηρίζοντας τον ΣΥΣΜΕΔ μάλλον, στοχεύουν στην «…. ενδυνάμωση της συμμετοχής και της μαχητικότητας …» σε αντίθεση με όσους στην πράξη ταυτίζονται με τις κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΥΕΘΑ.

Ο υπογράφων κατανοεί θέσεις, απόψεις, ανεξάρτητα αν συμφωνεί με αυτές. Θα εκτιμούσε όμως ιδιαίτερα μια πιο συναγωνιστική τακτική  από συναδέλφους, που θέλουν να προβάλλονται ως υπερασπιστές αρχών και ηθικών αξιών.

10/4/2013
Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ,
Μέλος της γραμματείας της ΚΕΘΑ