Στην Ελλάδα το Euromil του 2016

 Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να γίνει η συνεδρίαση του εαρινού Presidium Meeting του Euromil του 2016.

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 108ο Presidium Meeting του Euromil. Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από 39 Εθνικές Ενώσεις ή Σωματεία Στρατιωτικών, 26 ευρωπαϊκών χωρών. Η ΑΝΕΑΕΔ εκπροσωπήθηκε από τον Υποναύαρχο ε.α. Κ. Υφαντή Π.Ν.

Εκτός των εσωτερικών θεμάτων του Διεθνούς αυτού Οργανισμού, βασικά θέματα που απασχόλησαν τον EUROMIL είναι τα ακόλουθα:
• Ενημέρωση για την νέα μορφή του EUROMIL μετά την μετεξέλιξη του από Ευρωπαϊκό σε Διεθνή Οργανισμό.
• Οι τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις των χωρών μελών.
• Η πρόσβαση των γυναικών στρατιωτικών σε μάχιμες θέσεις.
• Η πρόοδος της Σύστασης Του Συμβουλίου Της Ευρώπης Για Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Των Μελών Των Ενόπλων Δυνάμεων «Σύσταση CM / Rec (2010)».
• Η αποδοχή σχετικής πρότασης της ΑΝΕΑΕΔ και η ανάθεση στην Ελλάδα της οργάνωσης της εαρινής συνεδρίασης του Presidium Meeting του 2016 που θα διεξαχθεί μέσα Απριλίου 2016 στην Αθήνα.

Η ΑΝΕΑΕΔ, με βάση την προεργασία που είχε γίνει με τον ΣΥΣΜΕΔ, έκανε παρέμβαση και στα δυο θέματα που αφορούν τους εν ενεργεία συναδέλφους. Κατατέθηκε η μη θετική ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για την αναγνώριση της Σωματειακής δραστηριότητας των εν ενεργεία Στρατιωτικών, παρά την αντίθετη συνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου και της ευρωπαϊκής νομολογίας. Το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία της ΑΝΕΑΕΔ (σε συνεργασία με τον ΣΥΣΜΕΔ), έχει τεθεί και στην ημερησία διάταξη της κοινής διοργάνωσης EUROMIL/ODIHR που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Κύπρο) και το οποίο θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου 2013 στην Μαδρίτη. Από πλευράς ΑΝΕΑΕΔ θα συμμετάσχει ο εκπρόσωπος τύπου Αντιναύαρχος ε.α. Β. Δημητρόπουλος Π.Ν.

Σε παράλληλη εκδήλωση στα πλαίσια της Συνεδρίαση του Προεδρείου η ΑΝΕΑΕΔ υπέγραψε την επίσημη ένταξή της στο FORO MEDITERRANEO OF MILITARY ASSOCIATIONS (FMMA).

Η μετεξέλιξη του EUROMIL σε διεθνή οργανισμό αποτελεί την μοναδική Πανευρωπαϊκή εκπροσώπηση των εν ενεργεία και αποστρατεία στρατιωτικών με διεθνή φωνή και κύρος.

Διαβάστε ακόμη:

Το πόρισμα για τα Μετοχικά Ταμεία – Πως βρέθηκε στα γραφεία της ΑΝΕΑΕΔ

Διαδήλωση και πορεία 31 ημερών από στρατιωτικούς αστυνομικούς στη Κολομβία