Συντάξεις: Από 114 έως 222 ευρώ προσαύξηση στους ένστολους – Το κέρδος από την εξαγορά της μάχιμης 5ετίας

Προσαύξηση στις συντάξεις έως και 222 ευρώ το μήνα παίρνουν οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επιπλέον πλασματικά χρόνια από την εξαγορά της λεγόμενης «μάχιμης 5ετίας», αναφέρει σε άρθρο του ο Κώστας Κατίκος στον «Ελεύθερο Τύπο».

Η 5ετία με το νόμο 4997/2022 επεκτάθηκε σε όλα τα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Όπως επισημαίνει ο «Ελεύθερος Τύπος», με την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας παύουν να ισχύουν και οι όποιες εξαιρέσεις υπήρχαν στις Ενοπλες Δυνάμεις (π.χ. υπηρεσία σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία) και πλέον ο διπλάσιος αυτός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιείται από όλους τους ένστολους.

Για τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. Π.Σ.), η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου. Για τις Ενοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζεται με εισφορά 6,67% στις αποδοχές που είχαν οι στρατιωτικοί κατά τα έτη που υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες. Για παράδειγμα, αξιωματικός που αναγνωρίζει τη μάχιμη 5ετία με αποδοχές 1.500 ευρώ θα καταβάλλει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 6.000 ευρώ στο σύνολο.

Πάντα κατά τον «Ελεύθερο Τύπο» και των Κώστα Κατίκο, στην πράξη, με κέρδος 114 ευρώ το μήνα, η απόσβεση των 6.000 ευρώ έρχεται σε 52 μήνες, ενώ με κέρδος 222 ευρώ, η απόσβεση γίνεται σε 27 μήνες.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των ενστόλων και αυξάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Για παράδειγμα, αξιωματικός με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.448 ευρώ, αν βγει στη σύνταξη με 35 έτη, θα πάρει 897 ευρώ μετά την κράτηση ασθένειας και πριν το φόρο.

Με την προσθήκη της πλασματικής 5ετίας θα βγει με 40 έτη και θα πάρει σύνταξη 1.070 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 173 ευρώ αύξηση.

Η αύξηση στις συντάξεις από τα 5 έξτρα χρόνια, ενδεικτικά, φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα για όσους έχουν 35 έτη με συντάξιμο μισθό 1.750 ευρώ και θα συνταξιοδοτηθούν σαν να είχαν 40 έτη, με τον επιπλέον χρόνο της 5ετίας.

Με λιγότερα έτη (π.χ. 31) και μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (998 ευρώ), η αύξηση είναι της τάξης των 114 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.

Στο νόμο πέρασε και η αύξηση των ετών που απαιτούνται να έχουν οι στρατιωτικοί ως προϋπηρεσία προκειμένου να προσθέσουν τη μάχιμη 5ετία. Ο χρόνος αυτός ήταν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας και τώρα γίνεται 25ετής.

Ακολουθεί πίνακας με τα ποσά της αύξησης στις συντάξεις – με προϋπηρεσία 31, 33 και 35 έτη αντίστοιχα – τον οποίο παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο Κώστας Κατίκος (τα ποσά είναι μικτά):

Πηγή: eleftherostypos.gr / Κώστας Κατίκος