Τι προέκυψε από τη συνεδρίαση του Euromil στην Αθήνα και οι «τουρκικές πονηριές»

Το συνέδριο των Ευρωπαίων στρατιωτικών της Euromil έγινε πριν μερικές μέρες στην Αθήνα. Ποια ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν και τι προσπάθησαν να κάνουν Τούρκοι απόστρατοι; Το ενημερωτικό κείμενο της ΑΝΕΑΕΔ είναι διαφωτιστικό:

Το 111ο Συνέδριο Προεδρείου ( Presidium Meeting ) του EUROMIL φιλοξένησε στην Αθήνα, την 17η και 18η Απριλίου η ΑΝΕΑΕΔ, σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ.
Περισσότεροι από 80 συμμετέχοντες, που εκπροσώπησαν 27 στρατιωτικές ενώσεις από 20 χώρες, συγκεντρώθηκαν στο εαρινό, 111ο Συνέδριο Προεδρείου του EUROMIL, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 17 και 18 Απριλίου 2015.

Αυτή τη φορά, με μια επιπλέον συμμετοχή από την Ελλάδα, αυτήν της ΠΟΕΣ, όπου στο συνέδριο της Αθήνας και μετά από ψηφοφορία και ομόφωνη απόφαση των μελών, εντάχθηκε κατ’ αρχάς ως μέλος «παρατηρητής» για τα επόμενα δυο χρόνια.

Στις 16 Απριλίου, ο πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob μετά από πρωτοβουλία της ΑΝΕΑΕΔ, είχε συνάντηση με τον ΥΦΕΘΑ κ Νίκο Τόσκα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα οργανωμένα σωματεία των στρατιωτικών, (εν ενεργεία και εν αποστρατεία), καθώς και ειδικά θέματα που αφορούν τη γενικότερη δραστηριότητα του EUROMIL στην περιοχή μας, αλλά και στην Ευρώπη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και στο Olive Garden του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, έλαβε χώρα η υποδοχή όλων των αντιπροσωπειών των χωρών μελών του οργανισμού. Συστάσεις μεταξύ όσων δεν γνωρίζονταν, κουβέντες σε ευχάριστο κλίμα μεταξύ των αντιπροσώπων και η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση παραδοσιακής χορευτικής παράστασης, από το συγκρότημα «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ».

Στις 17 Απριλίου το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες του 111ου Συνεδρίου με την ΑΝΕΑΕΔ να συμμετέχει με εννέα μέλη της. Τον πρόεδρο της ένωσης Γ. Ροΐδη, τον αντιπρόσωπό της στο EUROMIL Φ. Τσιρτσώνη και τα μέλη Γ. Αλεξόπουλο, Ε. Γκιτέρσο, Β. Δημητρόπουλο, Ι. Ντουνιαδάκη, Γ. Παναγιώτου, Ν. Παπαναστάση, Γ. Ποταμιάνο.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob και ακολούθησαν χαιρετισμοί / ομιλίες των Προέδρων της ΑΝΕΑΕΔ και ΕΤΑΛ, του εκπροσώπου του ΓΕΝ, του Υποναυάρχου ΠΝ εα Γ. Ποταμιάνου με θέμα «Το διεκδικητικό κίνημα των στρατιωτικών στην περίοδο της μεταπολίτευσης» και του Δικηγόρου κ. Γ. Αντωνακόπουλου με θέμα «Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Όλες οι ομιλίες αναρτώνται ξεχωριστά στην ιστοσελίδα της ΑΝΕΑΕΔ.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση της Αθήνας:

α) Διαδικασίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, (για τις δύο πρόσφατες υποθέσεις, της Γαλλικής ένωσης ADEFDROMIL και της καταγγελίας του EUROMIL -για λογαριασμό του Ιρλανδικού συνδέσμου PDFORRA-, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Στόχος ήταν να εξηγηθεί το υπόβαθρο των περιπτώσεων αυτών και με ποιον τρόπο οι ενώσεις μέλη του EUROMIL, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν την εμπειρία αυτή σε αντίστοιχες εθνικές τους περιπτώσεις.

β) Κοινωνικές και θεσμικές ρυθμίσεις που αφορούν τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα αποζημιώσεων – ασφάλισης αλλά και περί της κοινωνικής πρόνοιας και παροχών στους απόστρατους από το κράτος.
Ξεκίνησε με την παρουσίαση δυο αναφορών (Ισπανίας, Σουηδίας) σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επί του θέματος και συνεχίστηκε με συζήτηση για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες μέλη.
Στόχος ήταν να μοιραστούν οι καλύτερες πρακτικές και να εντοπιστούν οι προκλήσεις, καθώς και ειδικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ή που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνησης σε μελλοντικές συναντήσεις.


γ) H εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις ένοπλες δυνάμεις.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της οδηγίας (89/391 της 12ης Ιουνίου 1989), για την υγιεινή και ασφάλεια στις ένοπλες δυνάμεις.
Ξεκίνησε με την παρουσίαση της μέχρι τώρα εφαρμογής τους στη Γερμανία και Ολλανδία και ακολούθησε συζήτηση για την εμπειρία άλλων χωρών μελών του οργανισμού.
Στόχος ήταν να εξηγηθεί η διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας και συνάμα να αναδείξει τόσο τις καλές όσο και τις κακές εμπειρίες σε εθνικό επίπεδο των χωρών μελών.

δ. Διάλεξη από τον Διδάκτορα Γεωπολιτικής – Καθηγητή Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτή Διεθνών Ζητημάτων κ. Γεώργιο Φίλη με θέμα «Οι σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή μας και η ασφάλεια της Ευρώπης» μετά από πρόταση της ΑΝΕΑΕΔ, την οποία και αποδέχθηκε ο οργανισμός.
Η διάλεξη και η συζήτηση που ακολούθησε, κράτησε έντονο το ενδιαφέρον των αντιπροσωπειών και έγινε αντιληπτό από όλους ότι η Τουρκία αποτελεί διαρκή και ενεργή απειλή για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και γενικά για την ασφάλεια της περιοχής . Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι η Τουρκική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να βρήκε αρκετά ενδιαφέρουσα τη διάλεξη και γι’ αυτό ήταν υποβαθμισμένη η παρουσία της.
Μια συνοπτική αναφορά της διάλεξης δίνεται μέσα από το πλάνο παρουσίασής της σε μορφή pdf.

Η ΑΝΕΑΕΔ, με την αντιπροσωπεία της να αποτελείται από εννέα μέλη της ένωσης, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει όλες τις θεματικές ενότητες.

Forum Mediterranean Military Association (FMMA)
Μέλη του, ενώσεις από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Στα πλαίσια διασκέψεων των περιφερειακών ομάδων στις 17 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και η 12η διάσκεψη του FMMA.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον προεδρεύοντα Ισπανό Oscar Tordesillas, να θέτει το θέμα της ημερήσιας διάταξης «Τι μπορεί ο EUROMIL να κάνει για τα περιφερειακά γκρουπ και τι αυτά για τον οργανισμό.» Η συζήτηση μεταξύ των μελών χωρών, στράφηκε στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της υποστήριξης μεταξύ των.

Πέραν του θέματος όμως της ημερήσιας διάταξης, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΑΕΔ Φ. Τσιρτσώνης, έθεσε παρεμβατικά, δυο βασικά θέματα, που άπτονται της βασικής λειτουργίας του FMMA.

Η πρώτη παρέμβαση / πρόταση, αφορούσε στην ανάγκη τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών, έτσι ώστε όλα τα μέλη να είναι ενήμερα για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν όλες τις ενώσεις, με μια συνεχή ροή πληροφοριών.

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού οργάνου μεταξύ των μελών του FMMA, το οποίο θα αναλάβει να εδραιώσει μια τακτική επικοινωνία μεταξύ των μελών προκειμένου να υπάρχει συνεχής ενημέρωση μεταξύ των.
Με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών, τον συντονισμό της επικοινωνίας μεταξύ των ενώσεων ανέλαβε ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΑΔ Φ. Τσιρτσώνης, ο οποίος μαζί με τον προεδρεύοντα Ισπανό O. Tordesillas, συζήτησαν ένα προσχέδιο τακτικής ενημέρωσης, εν είδει μηνιαίας αναφοράς και αποφάσισαν τακτικές τηλεδιασκέψεις, τόσο μεταξύ τους, όσο και μεταξύ όλων των μελών του FMMA.
Η δεύτερη παρέμβαση / πρόταση του κ. Φ. Τσιρτσώνη εκπροσώπου της ΑΝΕΑΕΔ, είχε σαν θέμα την ανάγκη επέκτασης της χρονικής διάρκειας των διασκέψεων του FMMA. Χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μας είναι αρκετές οι δυο ώρες συζήτησης» και πρότεινε να ζητηθεί από τον EUROMIL, να εξετάσει την δυνατότητα να παραχωρήσει περισσότερο χρόνο για τις διασκέψεις του FMMA.

Αναφορικά με την διάρκεια των διασκέψεων ο Ισπανός Oscar Tordesillas δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα στον πρόεδρο του οργανισμού E. Jacob. Μάλιστα, προτάθηκε να αιτηθεί η επόμενη σύγκληση του FMMA που θα γίνει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, να ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα του Presidium Meeting, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου 2015.

Για τον ίδιο θέμα, παρενέβη και ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ) δια του αντιπροέδρου του, ο οποίος ζήτησε την ανά τρίμηνο, ει δυνατόν διάσκεψη του FMMA και επιπλέον, ζήτησε την έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης με την φυσική παρουσία αντιπροσώπων σε σοβαρά πρόβλημα μιας ένωσης χώρας μέλους. Για το θέμα αυτό, δεν πάρθηκε προς το παρόν κάποια απόφαση, γιατί υπεισέρχονται και άλλα πρακτικά προβλήματα όπως ο προσωπικός οικονομικός παράγοντας των μελών.

Κλείνοντας την ενότητα του FMMA, αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά τις προτάσεις και τα αιτήματα, που κατατέθηκαν αντίστοιχα στις δυο τελευταίες διασκέψεις του FMMA (Ρώμη και Αθήνα), ο EUROMIL προγραμμάτισε συνάντηση των μελών του FMMA στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, με στρατιωτικούς ακόλουθους, εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών και άλλους επίσημους φορείς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση αυτή θα έχει δυο μέρη.
Ένα με τη μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, όπου ένας εκπρόσωπος ανά χώρα από την πλευρά των ενώσεων, έχοντας μέγιστο χρόνο 10 λεπτών, θα κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα που επηρεάζουν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του/της.
Και ένα δεύτερο, όπου οι ενώσεις θα έχουν δύο ώρες χρόνο, για να συζητήσουν τα θέματα που τους αφορούν άμεσα, με τους εκπροσώπους των χωρών τους.

Κώδικας επικοινωνίας του EUROMIL

Το συνέδριο των Ευρωπαίων στρατιωτικών της Euromil έγινε πριν μερικές μέρες στην Αθήνα. Ποια ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν και τι νέο

Στο Συνέδριο της Αθήνας, άνοιξε ένας διάλογος για την ανάπτυξη ενός «Κώδικα Επικοινωνίας» (συμπεριφοράς), μεταξύ των χωρών μελών του οργανισμού.
Ο «κώδικας επικοινωνίας», είναι ένα θέμα που προέκυψε με την είσοδο της Τουρκικής ένωσης TAS-SEN στον EUROMIL.

Η ΑΝΕΑΕΔ δια του εκπροσώπου της κατέθεσε στον EUROMIL τις παρακάτω προτάσεις:

Ο κώδικας να είναι Κώδικας επικοινωνίας και Δεοντολογίας

1. Σε περίπτωση όπου μια ένωση, τροποποιεί το καταστατικό της μετά την προσχώρηση της EUROMIL ως μέλος ή ως παρατηρητής και η τροποποίηση αυτή, αλλάζει την δομή ή τη σύνθεσή της, θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου το καταστατικό στον EUROMIL, προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος από το νομικό τμήμα του οργανισμού. (Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016 στις Βρυξέλλες).

1. Σε περίπτωση που μια ένωση εκτιμά ότι ορισμένες δράσεις της είναι δυνατόν να δημιουργήσουν εμπλοκές με μια άλλη ένωση, θα πρέπει πρώτα να διαβουλεύονται μεταξύ τους, πριν από κάθε ανακοίνωση ή εφαρμογή.

1. Τα μέλη του EUROMIL θα πρέπει να σέβονται και να συμμορφώνονται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Να μην χρησιμοποιούν, ονόματα ή σύμβολα, τα οποία είναι αντίθετα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

1. Οι αποφάσεις των εθνικών ή διεθνών δικαστηρίων σχετικά με τα δικαιώματα των ενώσεων, θα πρέπει να κοινοποιούνται στον EUROMIL, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίησή τους προς όφελος όλων.

Όπως είπαμε και στην αρχή της ενότητας, για το θέμα του «Κώδικα Επικοινωνίας» τώρα άνοιξε ο διάλογος.
Οι τοποθετήσεις / προτάσεις έγιναν με πνεύμα ανοχής και συναίνεσης, χωρίς περαιτέρω συζήτηση και δεν πάρθηκε καμία απόφαση επί της ουσίας στην παρούσα συνεδρίαση .
Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο μέλλον με πιο συγκροτημένο τρόπο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να παρθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Το επόμενο Presidium Meeting (112ο), θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Οκτωβρίου του 2015, ενώ στις 15 Οκτωβρίου, τα μέλη του FMMA θα έχουν τετράωρη συνάντηση με στρατιωτικούς ακόλουθους, εκπροσώπους μόνιμων αντιπροσωπειών και άλλους επίσημους φορείς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι στην ενημερωτική συνάντηση η οποία προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος Μαΐου εκτός από τα θέματα της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, της εξέλιξης των νομικών προσφυγών, των οικονομικών θεμάτων, κλπ θα γίνει αναλυτική ενημέρωση και για τα θέματα του 111ου Presidium Meeting.

ΑΝΕΑΕΔ