«Υποκαθιστούν το γραφείο τύπου του ΥΠΕΘΑ οι «θεσμικές ενώσεις» – Ποιος το υποστηρίζει

Γράφει ο Ε.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Απόστρατος Αξιωματικός ΠΝ
Μέλος ΑΝΕΑΕΔ

Τις τελευταίες δέκα μέρες οι ΕΑΑ (ΝΠΔΔ) έχουν πραγματικά ιδρώσει αγωνιζόμενες για την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων. Απόδειξη οι τρεις συνεχόμενες ανακοινώσεις που περιέχουν αποκαλυπτικά στοιχεία και για την λειτουργία τους αλλά και για τις δράσεις τους. Ανεξάρτητα εάν κάποιοι (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων), θεωρούν ότι παραβιάζονται συνταγματικά τους δικαιώματα με την υποχρεωτική τους εγγραφή στις τρεις αυτές ενώσεις, προκύπτουν βασικές και ίσως μη σύννομες ενέργειες των επιτελείων των τριών ενώσεων, που δεν μπορούν να μένουν ασχολίαστες, όσο τουλάχιστον μας εκπροσωπούν στο σύνολο μας.

Στην ανακοίνωση Νο. 27 και με αφορμή επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ για συνάντηση ΟΛΩΝ των φορέων των ΕΔ, μεταξύ άλλων αναφέρουν «∆εν θέλουµε να έλθουµε σε αντιπαράθεση ή ρήξη µε την ΑΝ.Ε.Α.Ε.∆., όπως πράξαµε άλλωστε µε σύνεση µέχρι τώρα, παρά την άγρια πολεµική και συκοφάντιση που υπέστηµεν σε επίπεδο Ενώσεων και σε προσωπικό οι Πρόεδροι των Ενώσεων, γιατί εµείς πιστεύουµε στην πράξη και όχι στα λόγια, στο ενωτικό πνεύµα και όχι στο διασπαστικό.»

Στην ανακοίνωση Νο. 28 ξεχνούν την παραπάνω παράγραφο και ανασκευάζουν «Μετά από τα ανωτέρω και εν όψει του ότι η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. μας φέρεται συνεχώς εχθρικά, παρά τις προσπάθειες που κάνουμε εδώ και πολύ καιρό να μην αντιδρούμε στις προκλήσεις της, δηλώνουμε ότι διακόπτουμε την συνεργασία – επικοινωνία»

Βέβαια η ανακοίνωση Νο. 29 ολοκληρώνει την θεώρηση τους στα δρώμενα του χώρου των αποστράτων. Τρία σημεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρώτο περί υπάρξεως προτάσεως για κατάληψη στρατοπέδων. Το δεύτερο ότι «Το έγγραφο των Προέδρων των Παραρτημάτων Χανίων είναι εσωτερικό έγγραφο προς τις Ενώσεις και το δημοσιοποιηθέν αποτελεί προϊόν υποκλοπής.». Το τρίτο και καλύτερο «Τώρα που οι διάφοροι αντίπαλοι των τριών θεσμικών Ενώσεων αρχίζουν να διαλύονται, μετέρχονται του μοναδικού ρόλου που τους έχει απομείνει, άλλωστε τον ξέρουν πολύ καλά, της 5ης Φάλαγγας, αλλά οι τρεις Ενώσεις με το κύρος και την υποστήριξη των Μελών τους δεν θα πέσουν στην παγίδα που τους έχουν στήσει να έλθουν σε ρήξη με τον Α/ΓΕΕΘΑ και με πολλά Μέλη τους, που δεν συμφωνούν με την πρόταση των Παραρτημάτων Χανίων .»

Δυστυχώς το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι εάν τα ΔΣ των τριών ενώσεων έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις, ή σύρονται από τις όποιες αποφάσεις ενός οργάνου, παρά τις σχετικές προβλέψεις της Υπουργικής απόφασης που σαφώς αναφέρει ότι το συντονιστικό δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά της κάθε ενώσεως. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ευθύνη πλέον έχουν και όλα τα μέλη των ΔΣ των ενώσεων. Ας μην θεωρούν ότι κρυπτώμενα, μπορούν να τα έχουν καλά με όλους.

Το βασικότερο όμως όλων είναι η αποκάλυψη ότι υπήρξε πρόταση για κατάληψη στρατοπέδων. Μία πρόταση, εντός του κόλπου των ΕΑΑ (ΝΠΔΔ), που σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες συνταγματικότητας, νομιμότητας και δημοκρατικότητας. Αλήθεια τι ακριβώς έπραξαν τα ΔΣ των ενώσεων στο άκουσμα και μόνον αυτής της προτάσεως; Τι ακριβώς θα πράξουν σε περίπτωση που αναπτυχθούν παρόμοιες προτάσεις; Θα τις υποθάλπουν;

Η αλήθεια είναι ότι σε κινήσεις πανικού ένας καλοπροαίρετος σχολιαστής θα πρέπει να δικαιολογήσει και εκφράσεις άστοχες που κινούνται στα όρια της ανοησίας. Όμως εδώ οι εκδότες, δυστυχώς, δεν ακολουθούν το σχόλιο της πρώτης τους ανακοίνωσης, ότι πιστεύουν στο ενωτικό πνεύμα.

Δεν ασχολούνται με τη συζήτηση των προβλημάτων που μας καίνε, όπως της απαξίωσης και διάλυσης των Μετοχικών Ταμείων, των ευτελισμένων μερισμάτων μας, της υποβάθμισης της περίθαλψης και της κατάρτισης νέου φτωχολογίου, στην επιτροπή του οποίου μετέχουν, έστω και άτυπα προς το παρόν.

Δεν ενημερώνουν τους αποστράτους ότι έρχονται νέες μειώσεις και δεν ψάχνουν για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικές αντιδράσεις.

Αντίθετα υποκαθιστούν το γραφείο τύπου του ΥΠΕΘΑ, καλύπτουν τον Πρωθυπουργό και παραπλανούν τα μέλη των ενώσεων τους με τις δήθεν ενημερώσεις της ηγεσίας, για τις υπερ-μειώσεις που έχουμε υποστεί!

Όταν οι ΕΑΑ καθησύχαζαν τα μέλη τους για επικείμενη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που θα τους έκλεινε ο πρώην ΥΕΘΑ, γνωρίζοντας ότι, πέραν της μηδενικής ουσίας που θα είχε μια τέτοια συνάντηση, επέκειτο και ανασχηματισμός που την αυτοακύρωνε, που αποσκοπούσαν; Μάλλον λοιπόν δεν πρόκειται περί αφέλειας, αλλά περί οργανωμένου σχεδίου συγκάλυψης της κυβερνητικής καταστροφικής πολιτικής.

Τέλος, η αποδοχή ότι κάποια εκ των μελών τους είναι ανεπιθύμητα στις ενώσεις, αποτελούν την 5η φάλαγγα και άλλες παρεμφερείς κουταμάρες, που σε τρεις συνεχόμενες ανακοινώσεις του συντονιστικού αναμασώνται, απλά επιβεβαιώνουν ότι οι τρεις ενώσεις ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους προς όφελος των αποστράτων.

Όταν όλος ο χώρος των ΕΔ γνωρίζει, ότι η επιστολή των παραρτημάτων των Χανίων έχει διανεμηθεί με αποκλειστική ευθύνη των τριών παραρτημάτων τους, στο σύνολο των αποστράτων και μάλιστα με την υπόδειξη «Το παρόν να διαδοθεί σε όλους τους εν ενεργεία και αποστράτους», ας τους επιστρέψουμε όχι μόνον την 5η φάλαγγα, αλλά και όσες άλλες ψάχνουν ακόμα!