Ξεκινούν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

«Ο στρατιωτικός διοικητή SACEUR εχει δώσει διαταγές στην SNMG2 να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες θαλάσσιας επιτήρησης» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα πλάισια της Συνόδου Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. 

Ο ΓΓ τόνισε οτι το ΝΑΤΟ εχει συμφωνήσει οτι θα παρέχει υποστήριξη στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μετα απο το κοινό αίτημα Γερμανιας, Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε οτι οι στρατιωτικές αρχές θα επεξεργαστούν όλα τα στοιχεία, το συντομότερο δυνατό. 

Ολη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα:

«Μόλις έχουμε συμφωνήσει ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει υποστήριξη για να βοηθήσει με την προσφυγική και μεταταναστευτική κρίση.
Αυτη η απόφαση βασίζεται σε ένα κοινό αίτημα από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ο στόχος είναι να συμμετάσχουν στις διεθνείς προσπάθειες για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο (SNMG2), αυτή τη στιγμή έχει αναπτυχθεί στην περιοχή υπό γερμανική διοίκηση. Θα αναλάβει να διεξάγει επιχείρηση αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Επιπλέον θα διαπιστωθεί άμεση σχέση με το γραφείο διαχείρισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex.

Ως μέρος της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρούν μόνο στα δικά τους χωρικά ύδατα ή στον δικό τους εναέριο χώρο.

Ο στρατιωτικός διοικητή SACEUR εχει δώσει διαταγές στην  SNMG2 να κατευθυνθεί προς το Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες θαλάσσιας επιτήρησης.
Οι στρατιωτικές αρχές μας θα επεξεργαστούν όλα τα άλλα στοιχεία, το συντομότερο δυνατό και οι Σύμμαχοι θα ενισχύσουν την αποστολή.

Αυτη η επιχείρηση δεν εχει ως στόχο να σταματήσει τις βάρκες στις οποίες μετεβαίνουν πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ θα συμβάλει παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες και επιτήρηση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εμπορίου ανθρώπων και των εγκληματικών δικτύων.

Αυτο θα γίνει σε συνεργασία με την ακτοφυλακή της κάθε χώρας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.»