Αναγκαία για την Ευρώπη η σταθερότητα στον Ε.Πόντο.

Για την ανάγκη σταθετότητας και ασφάλειας στον Εύξεινο Πόντο,έκανε λόγο σε παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κοππά.
«Συζητάμε σήμερα μια πολύ σημαντική έκθεση σχετικά με μια ιδιαίτερη περιοχή κοντά στην ΕΕ, τον Εύξεινο Πόντο. Η περιοχή συνδυάζει χώρες της ΕΕ αλλά και χώρες σημαντικές για την περιφερειακή συνεργασία.

Είναι λοιπόν κοινή ανάγκη να διασφαλισθεί η ύπαρξη ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας, ασφάλειας, σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας και βιώσιμης ευημερίας γύρω από τον Εύξεινο Πόντο», είπε η κ.Κοππά.

«Έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας μέσα από την Συνέργεια για τον Εύξεινο Πόντο που έχει δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό όχι όμως με απτά αποτελέσματα. Η επιτυχής υλοποίηση της με την ενεργό συμμετοχή όλων των χωρών θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών αξιών. Πρέπει δε να δράσει συμπληρωματικά με την εδραιωμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Η σταθερότητα και η ασφάλεια του Εύξεινου Πόντου έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ευρώπη. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζεται την ευθύνη για στήριξη της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η περιοχή αυτή έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα λόγω των συνδέσεων ενέργειας και μεταφορών που διαθέτει. Η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και ένα ισχυρότερο σύστημα κράτους δικαίου θα διευκολύνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και την κινητικότητα των προσώπων.
Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη να καταρτιστεί ειδική γραμμή του προϋπολογισμού για τη συνέργεια του Ευξείνου Πόντου. Αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της περιοχής.
Είναι στο χέρι μας κύριε πρόεδρε με τις πολιτικές μας να φέρουμε αυτές τις χώρες ακόμα πιο κοντά στην Ένωση για το αμοιβαίο καλό όλων.»