Αναγκαία η ενίσχυση της Frontex ,λέει η ΕΕ.

Υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γνωμοδότηση για τον κανονισμό σχετικά με το ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα ζήτημα της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας του FRONTEX στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
 
Στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του FRONTEX για την αντιμετώπιση του κύματος λαθρομεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα, με ταυτόχρονο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Στο πλαίσιο των συζητήσεων στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Κουμουτσάκος, στις παρεμβάσεις του, περιέγραψε στα μέλη της Επιτροπής την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα μας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της. Ο κ. Κουμουτσάκος κατέθεσε σειρά τροπολογιών, με γνώμονα την κρισιμότητα του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης για την Ελλάδα. Η γνωμοδότηση που εγκρίθηκε αποτελεί ικανοποιητική σύνθεση θέσεων που ανταποκρίνεται στις ελληνικές προτεραιότητες και επιδιώξεις.  
 
Συγκεκριμένα, ενσωματώθηκαν τροπολογίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα σχετικά με:
 
·         την ενδυνάμωση του ρόλου του κράτους μέλους υποδοχής,
·         τον καθορισμό των ρυθμίσεων για τη συνεργασία του FRONTEX με τρίτες χώρες,
·         την συνεισφορά κάθε κράτους μέλους σε συνοριακούς φύλακες με ετήσιες συμφωνίες,
·         την κάλυψη του λειτουργικού κόστους εξοπλισμού από τον FRONTEX.
 
 Ο κ. Κουμουτσάκος, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Πρωταρχικό μέλημα των τροπολογιών που κατέθεσα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συστατικό στοιχείο κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο ευαισθησίας στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ζητούμενο και κοινός σκοπός μας στην ΕΕ πρέπει να είναι πρωτίστως η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Συμφέρον της Ελλάδας είναι η αποτελεσματικότητα του FRONTEX και όχι η άτυπη μετατροπή του σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ)».