Επιθέσεις και σε χερσαίες εγκαταστάσεις κατά της πειρατείας!Γι’ αυτό αποσύραμε την ελληνική φρεγάτα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επεκτείνει τo εύρος της αποστολής εναντίον των Σομαλών πειρατών, επιτρέποντας στις στρατιωτικές δυνάμεις να επιτίθενται τόσο σε χερσαίους στόχους, όσο και στη θάλασσα.

Λαμβάνοντας μια απόφαση για διετή παράταση της αποστολής, οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα πολεμικά πλοία θα μπορούν πλέον να επιτίθενται σε σειρά στόχων.

Το BBC σχολίασε ότι όσο κι αν η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις, ελοχεύει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης.

Έως 10 πλοία της ΕΕ είναι σήμερα σε ναυτική περιπολία στην περιοχή.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι με τη νέα εντολή επιτρέπεται σε πολεμικά πλοία ή ελικόπτερα να βάλουν ακόμη και σε παράκτιες εγκαταστάσεις, που θα θεωρηθεί ότι ανήκουν σε πειρατές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας  Jose Manuel Garcia-Margallo δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το σχέδιο της ΕΕ είναι να επιτραπούν οι επιθέσεις σε χερσαίες εγκαταστάσεις, όταν τα πλοία δέχονται επίθεση στη θάλασσα», προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερη μέριμνα» θα πρέπει να ληφθεί για την αποφυγή θανάτων αμάχων.

Ο υποναύαρχος Duncan Potts, διοικητής της επιχείρησης για τη Ναυτική Δύναμη της ΕΕ στη Σομαλία, είπε ότι είχε ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος. «Αν δείτε το περασμένο έτος, 30 πλοία και πάνω από 700 όμηροι κρατήθηκαν – ενώ σήμερα είναι 8 τα πλοία και περίπου 200 όμηροι».

Αυτή ακριβώς η εξέλιξη θέτει τουλάχιστον εν αμφιβόλω την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την εσπευσμένη απόσυρση της ελληνικής φρεγάτης, επικαλούμενη το κόστος λόγω οικονομικής κρίσης.

Μήπως, δηλαδή, είδαν προς τα πού πάνε τα πράγματα με τις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας; Εκλογές έρχονται και προφανώς κανένα από τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ένα μήνα νωρίτερα η φρεγάτα ΥΔΡΑ από τη Σομαλία

Επιστρέφει η φρεγάτα από Σομαλία,αλλά…ντρεπόμαστε να το πούμε;Γιατί άραγε;