«Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη στο Αφγανιστάν».

Την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών της ΕΕ στο Αφγανιστάν καθώς και ανάπτυξης ευρωπαϊκών δομών ασφαλείας τόνισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Ύπατη εκπρόσωπο κα. Βαρόνη Ashton σχετικά με τη νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν και τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.
 
Στην διάρκεια της συζήτησης για το Αφγανιστάν η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ σημείωσε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο λόγω των στρατιωτικών δυνάμεων που υπάρχουν εκεί αλλά γιατί εκεί αναπτύσσονται και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στο μέλλον δυνάμεις που θα εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις και θα δημιουργούν προβλήματα στη διεθνή κοινότητα.
 
Η κα. Γιαννάκου υπενθύμισε στην Ύπατη Εκπρόσωπο κα. Βαρόνη Ashton ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψηφίζοντας την έκθεση της Επιτροπής Έρευνας για τα Ναρκωτικά, πριν από 24 ολόκληρα χρόνια, αφιέρωσε ιδιαίτερες σελίδες στο Αφγανιστάν με προβλέψεις για τη σημερινή κατάσταση που δυστυχώς βγήκαν αληθινές. Κατά την κα. Γιαννάκου, το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν μπορεί να κατασταλεί με εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς το πρόγραμμα καλλιεργειών των Ηνωμένων Εθνών στην πραγματικότητα έχει αποτύχει. Το όπιο του Αφγανιστάν, το οποίο θεωρείται και το καλύτερο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, χρηματοδοτεί όλες τις δραστηριότητες και στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και αλλού.  Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Χρειάζεται και καταστολή αλλά κυρίως προσπάθεια αναπτυξιακή, προσπάθεια στον τομέα της υγείας, στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, δηλαδή να υποδειχθεί στους ανθρώπους αυτούς ένα μοντέλο που θα το αγαπήσουν, θα το συμπαθήσουν και θα το θέλουν για την ποιότητα ζωής τους ωστε εν συνεχεία να το ενσωματώσουν στην αντίληψή τους Ένα τέτοιο μοντέλο θα βοηθήσει τις γυναίκες, γιατί είναι μνημειώδης υπόθεση η κατάσταση στην οποία οδήγησαν τις γυναίκες οι Ταλιμπάν. Ήδη στις μουσουλμανικές χώρες οι γυναίκες βρίσκονται σε φοβερή κατάσταση και σε φοβερή καταπίεση».
 
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ χαρακτήρισε τη Σύνοδο μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Συμμαχίας, καθώς οι διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το σημείο κλειδί για την ασφάλεια του κόσμου αλλά και για την ανάπτυξη. Παρόλα αυτά επισήμανε ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναπτύξει τη δική της φωνή και δικές της δομές, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.  Κατά την κα. Γιαννάκου, η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικό της αμυντικό σύστημα και σύστημα ασφάλειας και δική της φωνή, γιατί τότε μόνο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως αυτά π.χ. με την Τουρκία ή άλλα προβλήματα που προκύπτουν στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις σχέσεις με τη Ρωσία. Οι σχέσεις με τη Ρωσία, άλλωστε, αποτελούν ένα θέμα το οποίο η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί ακόμη αποτελεσματικότερα σε σχέση με την αμερικανική πλευρά, τόνισε η κα Γιαννάκου.