Η Συμμαχία υποβάθμισε τους θανάτους αμάχων.

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο στοίχισαν τη ζωή σε 72 αμάχους, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι δεν παραδέχεται τις παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε στη διάρκεια της εκστρατείας της, η οποία βοήθησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του Μουάμαρ Καντάφι.

Σε έκθεσή της που βασίστηκε σε έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών στη διάρκεια και μετά τη σύρραξη, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σκοτώθηκαν 20 γυναίκες και 24 παιδιά. Η οργάνωση κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να διενεργήσει έρευνες για τις επιθέσεις οι οποίες μπορεί να ήταν παράνομες.

Οι καταγγελίες για θανάτους αμάχων στη Λιβύη μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει μελλοντικές επιχειρήσεις εκτός εδάφους των χωρών μελών του στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Παρότι η Ρωσία συνυπέγραψε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που έδινε το πράσινο φως για την επέμβαση στη Λιβύη, αργότερα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «παραβίασε κατάφωρα» τη δικαιοδοσία του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στις αρχές του χρόνου η Ρωσία ήταν αντίθετη με μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία ζητούσαν στρατιωτική επέμβαση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία.