Μοιράζει αρμοδιότητες το ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Απαγκιστρώνεται σταδιακά το ΝΑΤΟ απο το Αφγανιστάν

Η Βορειοατλαντική συμμαχία επιδιώκει να μεταβιβάσει στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν αρμοδιότητες που αφορούν κυρίως την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, οι οποίες μέχρι τώρα είναι στα χέρια των συμμάχων.

 Η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί από τους πολιτικούς ηγέτες των κρατών – μελών της συμμαχίας κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας. Ως χρονικό όριο έχει τεθεί το Α εξάμηνο του 2011.

«Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία παράδοσης ευθύνης για την ασφάλεια στους Αφγανούς», είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ  και συνέχισε: «Δεν θα είμαστε εκεί για πάντα. Η απόφαση αριθ. 1 είναι: ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος επαρκώς, έτσι ώστε κάποια στιγμή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η διαδικασία μετάβασης μπορεί να ξεκινήσει»

Μια δεύτερη προσδοκώμενη – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο –  απόφαση για το Αφγανιστάν, είναι ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα προβούν σε δημόσια δήλωση σχετικά με τη σημασία της Κεντρικής Ασιατικής χώρας, για την ασφάλειά τους και την υπόσχεσή για μακροπρόθεσμη υποστήριξης της.

«Η ασφάλεια και η ευημερία του Αφγανιστάν είναι κεντρικής σημασίας για την ασφάλεια μας, έτσι έχουμε μια διαρκή δέσμευση», είπε ο αξιωματούχος.

Η συμμαχία επιδιώκει επίσης έγκριση για να συνεχιστεί η συνεργασία με χώρες μη μέλη, όπως η Ρωσία, Αυστραλία και η Ιαπωνία, καθώς και με τις «αναδυόμενες» δυνάμεις της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Η μεταβίβαση του τομέα ασφάλειας στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα έχει και οικονομικό αντίκρισμα αφού η συμμαχία αλλά και η κάθε χώρα – μέλος ξεχωριστά θα απαλλαγεί από μεγάλες δαπάνες. Το ΝΑΤΟ θα ανασχηματίσει και αναδιοργανώσει το προσωπικό του στο Αφγανιστάν και σε πρώτη φάση 4.000 άνθρωποι από το προσωπικό (σε σύνολο 13.000 υπαλλήλων ) θα μετατεθούν. Επίσης από τις 14 επιμελητείες και υπηρεσίες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν ενεργές οι τρείς. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εξοικονομηθούν 5 δις ευρω  επιπλέον