ΝΑΤΟ:»Η αντιπυραυλική δεν έχει συγκεκριμένο στόχο»

Το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ δεν θα στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα, διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα από τους Financial Times, την παραμονή της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Λισσαβόνα.

 
«Εμείς δεν θέλουμε να διακρίνουμε κάποια συγκεκριμένη χώρα«, δήλωσε ο Ράμουσεν, κάνοντας έμμεση νύξη για το Ιράν.

    Πρόσθεσε ότι «περισσότερες από τριάντα χώρες έχουν–ή επιθυμούν να αποκτήσουν–βαλλιστικούς πυραύλους με την ικανότητα να φτάσουν μια από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ»

    «Επίσης, δεν είναι αναγκαίο να κατονομαστεί μια συγκεκριμένη χώρα, διότι είναι μια εξελισσόμενη απειλή», σημείωσε.

  

  Οι ηγέτες των 28 χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας την κατ’ αρχήν απόφαση να αποκτήσει η Συμμαχία αντιπυραυλική ασπίδα για την προστασία της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «δεν θα καλύψουμε με μαύρο, στα έγγραφα που θα υιοθετηθούν, την προέλευση της απειλής που αναδύεται».

   
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε πρόσφατα κατά του ειδικού προσδιορισμού του Ιράν ως της απειλής κατά της οποίας το σύστημα αυτό έχει ως προορισμό την προστασία της Ευρώπης.

    «Το ΝΑΤΟ είναι ένας Οργανισμός άμυνας. Ένα αμυντικό σύστημα τελειοποιείται κατά οποιουδήποτε στον κόσμο κατέχει βαλλιστικούς πυραύλους και δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ», δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    «Το να προσδιορίζουμε μία και μόνο χώρα, το Ιράν είναι λάθος και δεν θα συμβεί. Μία χώρα, ειδικά, δεν θα μπει στο στόχαστρο . Εμείς σίγουρα δεν θα το δεχτούμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC.

   

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αναπτύξουν ένα σύστημα αναχαίτισης πυραύλων
για την προστασία της Ευρώπης από την απειλή που θεωρούν αυξανόμενη της εκτόξευσης πυραύλων από τη Μέση Ανατολή, κυρίως το Ιράν.

    Το ζήτημα αυτό θα είναι επίσης το επίκεντρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ-Ρωσίας που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στη Λισσαβόνα, με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, του οποίου η χώρα είναι πολύ επιφυλακτική για το σχέδιο αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα έχει ως στόχο τη Ρωσία.

   
Η Τουρκία φοβάται ότι το σύστημα αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων της με το Ιράν και τη Ρωσία.