ΝΑΤΟ:»Ναυτική επιτήρηση,εμπάργκο όπλων αλλά όχι απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη»!

Αυξημένη ναυτική επιτήρηση, εμπάργκο όπλων …και βλέπουμε ήταν το αποτέλεσμα της Άτυπης Συνόδου ΥΕΘΑ τους ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το ΝΑΤΟ , δεν προχώρησε καν στην επιβολή απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Όλα δείχνουν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει αναλάβει –τουλάχιστον στρατιωτικά- τη πρωτοβουλία των κινήσεων και οι απεσταλμένοι του, στην Ελλάδα ,αλλά και σε άλλες χώρες διαπραγματεύονται με μεγαλύτερη ισχύ απ΄ ότι πριν μερικά 24ωρα.

Ο Έλληνας ΥΕΘΑ που συμμετείχε στη Σύνοδο, συμφώνησε να εκδοθούν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) δύο αρχικές οδηγίες για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και για την υποστήριξη του εμπάργκο όπλων, στο πλαίσιο πάντοτε της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη η λύση στη Λιβύη να δοθεί φυσικά μέσα από τη βούληση του ίδιου του λιβυκού λαού. Αυτό όμως προς το παρόν, λόγω ακριβώς της ρευστότητας της κατάστασης και των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δεν μπορεί να γίνει χωρίς διεθνή παρέμβαση, η οποία όμως πρέπει να έχει πάντα μία ασφαλή νομική βάση και αυτή είναι οι σαφείς και ρητές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά τις δύο αρχικές οδηγίες (ανθρωπιστική οδηγία και υποστήριξη του εμπάργκο όπλων), ενώ σημείωσε τις κινήσεις που θα κάνει ο SACEUR στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την ενίσχυση της ναυτικής επιτήρησης στη Μεσόγειο, όπου διεξάγεται ούτως ή άλλως η επιχείρηση ACTIVE ENDEAVOUR. Συνεπώς δεν υπήρξε κάτι νεότερο ή πιο συγκεκριμένο ως προς τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.