Νέα στρατηγική αντίληψη θέλει για το ΝΑΤΟ ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υιοθέτηση μίας «νέας στρατηγικής αντίληψης» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ενώ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συμβουλεύονται» την Ευρώπη για όλα τα μεγάλα θέματα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι περιμένει από τις συμμαχικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επαναδιατυπώσουν τη «διαρκή δέσμευσή τους για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μετάβασης» στο Αφγανιστάν, με την απόσπαση περισσοτέρων δυνάμεων για την εκπαίδευση των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    «Ελπίζουμε να υιοθετήσουμε στη Λισαβόνα μία νέα στρατηγική αντίληψη, που θα επαναδιατυπώνει τις κοινές μας αξίες και τη δέσμευσή μας στην υπεράσπιση του κάθε ενός από τα μέλη μας», αναφέρει στην συνέντευξη αυτή που δόθηκε γραπτά και μεταφράσθηκε στα ισπανικά.

    «Αυτή η νέα στρατηγική αντίληψη αναγνωρίζει νέες απειλές κατά των οποίων πρέπει να αμυνθούμε μαζί, απειλές όπως η τρομοκρατία, οι εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, τα μέσα διασποράς τους και άλλες προκλήσεις», προσθέτει ο αμερικανός πρόεδρος.

    «Το νέο δόγμα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σύγχρονες απειλές που απαιτούν μια συνολική απάντηση και θέτει σε εφαρμογή ένα μοντέλο συμμαχίας με άλλες χώρες και άλλους οργανισμούς το οποίο προσιδιάζει στη δική μας στρατηγική εθνικής ασφάλειας».

    Το γεγονός της ανάπτυξης νέων συμμαχιών με άλλες περιοχές, δεν σημαίνει ότι γίνεται εις βάρος της σχέσης μας με τη Ευρώπη…Η πραγματικότητα είναι ότι παντού όπου διαπιστώνουμε μία απειλή, οι ΗΠΑ συμβουλεύονται την Ευρώπη και εργάζονται μαζί με την Ευρώπη για την αντιμετώπισή της και αυτό το κάνουμε διότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδεώδη», διαβεβαιώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ως προς το Αφγανιστάν ο αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν πλήρως τη διαδικασία συμφιλίωσης και επανένταξης των ταλιμπάν που συμφωνούν με ορισμένους σημαντικούς όρους, όπως είναι η αποκήρυξη της βίας και η ρήξη των σχέσεων με την Αλ Κάιντα.