Ο Ρασμούσεν ζητά εκπαιδευτές για Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκρινε σήμερα απαραίτητο τα διεθνή στρατεύματα στο Αφγανιστάν να διατηρήσουν την ισχυρή πίεση επί των Ταλιμπάν, ενώ ο αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να μειώσει τις επιχειρήσεις του. 

    «Διάβασα προσεκτικά αυτό που είπε ο πρόεδρος Καρζάι, και τα σχόλιά του είναι σύμφωνα με τη δική μας κατεύθυνση, υπέρ μιας μεταβατικής περιόδου κατά την οποία οι Αφγανοί θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των διεθνών δυνάμεων, και θα διαδραματίσουν έναν αυξανόμενο ρόλο υποστήριξης», δήλωσε.

    Ο κ. Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών του ΝΑΤΟ θα δώσουν το πράσινο φως σε αυτή τη φάση της «μετάβασης» στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβόνα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου, σημείωσε, «ο Πρόεδρος Καρζάι θα παρών».

    Ο Καρζάι, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Washington Post, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν την ορατότητα και την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους στο Αφγανιστάν, κυρίως εκείνων των ειδικών δυνάμεων οι οποίες, όπως είπε, εξοργίζουν τους Αφγανούς και θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξέγερση των Ταλιμπάν.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η διαδικασία της συμφιλίωσης και ενσωμάτωσης των μεταμελημένων Ταλιμπάν είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Καμπούλ.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, αν «εμείς εκτιμούμε τις προσπάθειες που γίνονται για να επιτευχθεί μια πολιτική λύση», «πρέπει επίσης να πω ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας, γιατί είναι το μέσο άσκησης αυξημένης στρατιωτικής πίεσης στους Ταλιμπάν και τους ηγέτες τους που παρακίνησε για την πραγματοποίηση των συνομιλιών για τη συμφιλίωση».

    «Επίσης δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων» από τους στρατιώτες της ISAF, της διεθνούς δύναμης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, σημείωσε.

    Ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε θετικά μηνύματα από χώρες του ΝΑΤΟ για την αποστολή επιπλέον εκπαιδευτών που είναι απαραίτητοι για την «αφγανοποίηση» της σύγκρουσης.

    «Χρειαζόμαστε 450 περίπου εκπαιδευτές από σήμερα και έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους, και επιπλέον άλλους 450 εκπαιδευτές από σήμερα και έως το τέλος του 2011», τόνισε.