«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στο ΝΑΤΟ παρά τις περικοπές»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, χαιρέτισε σήμερα τη νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική και κυρίως αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως δέσμευση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να «συνεχίσει να επενδύει στο ΝΑΤΟ». 

   

«Σε έναν απρόβλεπτο κόσμο, η επιβεβαίωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η διατλαντική συνεργασία μας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων είναι κρίσιμης σημασίας», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν. 

   

«Όπως το δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στο ΝΑΤΟ επειδή η Συμμαχία κατέδειξε πολλές φορές, και πιο πρόσφατα στη Λιβύη, ότι είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος», σημείωσε με ικανοποίηση. 

   

Μολονότι ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η νέα αμερικανική στρατηγική της Αμυνας θα οδηγήσει σε ένα πλαίσιο αυστηρών περικοπών του προϋπολογισμού, με μια ενίσχυση στην Ασία και το τέλος των χρονοβόρων και δαπανηρών επιχειρήσεων εναντίον των εξεγέρσεων, τόνισε επίσης και τον χαρακτήρα του «πολλαπλασιαστή ισχύος» της Ατλαντικής Συμμαχίας, υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες όπως το ΝΑΤΟ, σημείως ο γ.γ. της Συμμαχίας.

   

Για τον κ. Ράσμουσεν, αυτή η αναθεώρηση της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής είναι «απόλυτα συνεπής» με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ. 

   

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η νέα στρατηγική Αμυνας των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει περικοπές του προϋπολογισμού κατά 487 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δέκα χρόνια, θα δώσει προτεραιότητα στην Ασία και θα εγκαταλείψει τις μακρόχρονες και δαπανηρές επιχειρήσεις εναντίον των εξεγέρσεων, το σύμβολο των μετά το 2001 χρόνων, όπως στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.