Οργή Ελλήνων ευρωβουλευτών για Σκοπιανό αντιπρόεδρο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίζει σήμερα την έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ήταν προσκεκλημένος ως ομιλητής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Vasko Naumovski.
Στις παρεμβάσεις του ο Σκοπιανός αξιωματούχος, επανειλημμένως επιχείρησε να αποδώσει στην Ελλάδα το σύνολο σχεδόν, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του και η ευρωπαϊκή και ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ήταν σαφής η προσπάθεια του κ Naumovski να τονίσει, λίγες μόνον ημέρες πριν την κρίσιμη ακροαματική διαδικασία της 21 Μαρτίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ότι η αντίδραση της Ελλάδας αποτελεί το μόνο εμπόδιο στην πρόοδο της ευρω-ατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και θεσμικά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων και προφανώς ουδείς μπορεί να τα αποδώσει στην Ελλάδα.
«Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε αλήθεια ότι για όλα αυτά φταίει η Ελλάδα ;» τόνισε κλείνοντας την πρωτολογία του ο κ. Κουμουτσάκος.
Πέραν αυτών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008, σύμφωνα με την οποία η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία, ήταν ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και ότι το κριτήριο καλής γειτονίας αποτελεί πλέον συμφωνημένη πολιτική της Συμμαχίας.

Οργή και από Γιαννάκου-Κοππά

«Οι προσπάθειες του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να αλλοιώσει την πραγματικότητα, αποδεικνύει την αδιάλλακτη στάση που συνεχίζει να τηρεί η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούσαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εντός αυτού του πλαισίου η Ελλάδα διαπραγματεύεται και συνεχίζει τις συνομιλίες. Εάν η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν δείξει διάθεση προσαρμογής στα δεδομένα και πνεύμα συμβιβασμού, είναι βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή της πορεία τίθεται εν αμφιβόλω, από δική της υπαιτιότητα».

Αυτά τόνισαν σε κοινή τους δήλωση-αντίδραση οι Έλληνες Ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ΕΚ Μ. Κοππά και Μ. Γιαννάκου, Γ. Κουμουτσάκος απαντώντας στην ηθελημένη διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Vasko Naumovski.

Συγκεκριμένα, ο κ. Naumovski, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, ανέφερε, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, ότι:

» Η Ελλάδα αλλάζει διαρκώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο: στην αρχή ζητούσε σύνθετη ονομασία, μετά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μετά η επιλογή να περιοριστεί μόνο στο Άνω ή Βόρεια. Τελευταία ανέσυρε το χαρτί του «erga omnes».