Ψήφισμα επιτροπής τη ΕΕ για το εμπόριο όπλων

Ισχυρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την διαπραγμάτευση της Συνθήκης σχετικά με το Εμπόριο Όπλων (ΣΕΟ)
 
Με ευρύτατη διακομματική στήριξη υπερψηφίστηκε σήμερα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα της Υποεπιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την διαπραγμάτευση της Συνθήκης σχετικά με το Εμπόριο Όπλων (ΣΕΟ) που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη από τις 2 έως τις 27 Ιουλίου 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για τη Συνθήκη Εμπορίας Όπλων (Arms Trade Treaty – ATT) επιχειρεί να καθιερώσει για πρώτη φορά μία νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη που θα εποπτεύει την νόμιμη διακίνηση των βασικότερων κατηγοριών συμβατικών όπλων.

Η επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού κειμένου του ψηφίσματος, προωθώντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, εν όψει και της επερχόμενης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων η κα. Γιαννάκου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους αυστηρούς μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας που πρέπει να συμπεριληφθούν, στην ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών αλλά και στην θέσπιση των υψηλότερων δυνατών διεθνών κριτηρίων όσον αφορά τις αποφάσεις για την μεταφορά, εισαγωγή και εξαγωγή συμβατικών όπλων.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στην ερχόμενη Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, καλεί για ταχεία διαπραγμάτευση και επείγουσα έγκριση μιας παγκόσμιας και ολοκληρωμένης Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, η οποία θα καλύψει το ευρύτερο δυνατό φάσμα συμβατικών όπλων. Παράλληλα στο κείμενο του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση ενός αυστηρού και νομικά δεσμευτικού πλαισίου, βάσει του οποίου θα επιτρέπονται οι εισαγωγές και εξαγωγές όπλων, ενώ υπογραμμίζουν τη σημασία δημιουργίας μιας ειδικής μονάδας εφαρμογής και υποστήριξης στα ΗΕ, η οποία θα διασφαλίσει την αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή της ΣΕΟ.