Το ΝΑΤΟ θα φύγει από το Αφγανιστάν το 2014, παρότι οι Γάλλοι τα «μαζεύουν» ένα χρόνο νωρίτερα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ‘Αντερς Φο Ράσμουσεν, επιβεβαίωσε σήμερα το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014 μετά την απόφαση της Γαλλίας να ολοκληρώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Διατηρούμε τον οδικό χάρτη που καθορίστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα το Νοέμβριο του 2010», ο οποίος προβλέπει ότι η διαδικασία απόσυρσης «θα ολοκληρωθεί, ελπίζουμε, μέχρι το τέλος του 2014», δήλωσε ο Ράσμουσεν από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεν σχολίασε άμεσα την απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, να ολοκληρώσει στο τέλος του 2013 και όχι το 2014, τον επαναπατρισμό των γαλλικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην νατοϊκή δύναμη ISAF στο Αφγανιστάν.

«Δεν υπάρχει τίποτα νέο στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2013 θα υπάρξει μια σταδιακή αλλαγή του ρόλου των στρατευμάτων μας στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Εκείνη την εποχή, «θα πραγματοποιήσουμε την τελική μεταβίβαση της ευθύνης για τις επαρχίες και τις περιοχές στους Αφγανούς», γεγονός που θα προκαλέσει «μια αλλαγή του ρόλου» των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, από τη μάχη στην υποστήριξη, πρόσθεσε.

«Ο ρυθμός και το εύρος της ανάπτυξης των στρατευμάτων μας θα εξαρτηθεί, φυσικά, από την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», προειδοποίησε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η γαλλική απόφαση ελήφθη μετά το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από ένα αφγανό στρατιώτη τον οποίο εκπαίδευαν και αποτέλεσε αντικείμενο «διαβουλεύσεων με τους Αφγανούς και το ΝΑΤΟ», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γάλλος υπουργός ‘Αμυνας, Ζεράρ Λονγκέ, θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερώς τα αίτια αυτής της απόφασης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη και την Παρασκευή στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.