Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στις ΕΔ

Στις χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στρατιωτών και να γίνει  βελτίωση των ευκαιριών για τις γυναίκες στην προώθηση της ασφάλειας και της άμυνας συμφώνησαν πολιτικοί,αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων  και  αξιωματούχοι του  ΝΑΤΟ σε  διάσκεψη που έγινε τις προάλλες στη Σόφια- από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο υφυπουργός Αμυνας κ.Δημ  Ελευσινιώτης .
«Είτε πρόκειται για τερματισμό μιας σύγκρουσης, έιτε τη διαχείριση της μετάβασης ή την ανοικοδόμηση μιας χώρας, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει αγνοώντας το ήμισυ του πληθυσμού,» είπε στο φόρουμ. η  Αμερικανίδα Βοηθός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων κ.Μ. Yovanovitch,έγραψε το αμερικανικό σάιτ Defence News  
Περισσότερα από 90 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της άμυνας και της ασφάλειας από 21 μέλη του ΝΑΤΟ  συμμετείχαν στη διάσκεψη, στην οποία επισημάνθηκαν οι πρακτικές με τις οποίες  οι γυναίκες μπορούν να συνεισφέρουν  στο στρατό, τόσο ως στρατιώτες όσο και ως  φορείς λήψης αποφάσεων.Η κ. Yovanovitch επεσήμανε το μοναδικό ρόλο των γυναικών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις  που σχετίζονται με συγκρούσεις ή προβλήματα που συνδέονται με την κατάχρηση των περιθωριοποιημένων ομάδων.Είπε ότι ο αριθμός των στρατιωτικών- γυναικών αυξήθηκε καιψότι είναι σημαντικό να ανοίξουν το δρόμο τους προς θέσεις λήψης αποφάσεων, παρέχοντάς τους με την κατάρτιση και καλύτερες ευκαιρίες προαγωγής.
«Οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των διοικητών των ενόπλων δυνάμεων  σχετικά με τον αριθμό των γυναικών στις τάξεις τους και τις θέσεις που θα πρέπει να επιτρέπεται να καταλαμβάνουν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας κ. A.Άγγελοφ, επιμένοντας ότι οι προαγωγές πρέπει  να βασίζονται σε αξιοκρατικά κριτήρια.
Καταρχήν οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να ξεπεράσουν μια τάση για «στασιμότητα» στον αριθμό των γυναικών στρατιωτών στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεών τους », είπε η επικεφαλής του Γραφείου του ΝΑΤΟ για  τις προοπτικές των φύλων Hilde Segers, σύμφωνα με το δημοσίευμα υου αμερικανικού σάιτ.
«Είναι ένα πολύ, πολύ αργή εξέλιξη. Χωρίς περαιτέρω δράση δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει », δήλωσε η Segers, στο περιθώριο του φόρουμ.
Στοιχεία από το γραφείο της κ.Segers έδειξε ότι ο σημερινός αριθμός των γυναικών στους στρατούς των κρατών μελών του ΝΑΤΟ κυμάνθηκε μεταξύ 20 % στην Ουγγαρία και 2,1% στην Πολωνία. Η κ. Segers, πρόσθεσε  ότι η ισότητα των φύλων στο στρατό είναι  ακόμα ένα « πολύ ευαίσθητο θέμα».