Τώρα που οι φλόγες της κρίσης απειλούν το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. τρέχουν για ευρωομόλογα

Στη γρήγορη αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους, καθώς και στη «θωράκιση» της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις μπορεί να οδηγήσει η έκδοση ευρωομολόγων, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα.

Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του αντίτυπο, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν μελετά κατά πόσον είναι εφικτές τρείς επιλογές, η τελευταία απο τις οποίες -μη καθιστώντας αναγκαία την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ- «μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί». Οι επιλογές αφορούν είτε στην πλήρη, είτε δτην τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών της ευρωζώνης.

Οι τρεις επιλογές της «Πράσινης βίβλου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι:

Η ριζοσπαστικότερη, είναι η πρώτη. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και ως «η αποφασιστικότερη»: Τα ευρωομόλογα υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την ευρωζώνη.

Στη δεύτερη, τα ευρωομόλογα διαθέτουν αυτές τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των μελών της ευρωζώνης, αφού κάποια απο αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα. Όμως, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, τέτοια ρύθμιση αφήνει ευάλωτα απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της συνθήκης της Λισαβόνας, κατά το οποίο «αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματο-πιστωτικές δεσμεύσεις τους».

Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν ευρωομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων απο κάποια μέλη της ευρωζώνης. Στα ευρωομόλογα αυτής της επιλογής κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρωομολόγου αυτής της επιλογής.

Έτσι, τα μέλη της ευρωζώνης με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους «επωφελούνται σαφώς λιγότερο» στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της ευρωζώνης με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας απο τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και «αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί (στην ευρωζώνη) η παρούσα κρίση χρέους», όπως αναφέρει η Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Και η Μέρκελ το βιολί της…»Δεν είναι λύση το ευρωομόλογο,τώρα»!

«Αγαπητέ Ζαν Κλώντ,ήρθε η ώρα της κρίσης». Επιστολή Παπανδρέου στο Γιούνκερ