Τουρκία-Συρία:Η Ατλαντική Συμμαχία αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» το θέμα της προστασίας των κρατών μελών της

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» το θέμα της προστασίας των χωρών μελών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίκληση του άρθρου 5 της βορειοατλαντικής συνθήκης για την προστασία των συνόρων της με τη Συρία.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το θέμα της προστασίας των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.

«ΤΟ ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη της προστασίας των συνόρων της Τουρκίας», είχε δηλώσει προηγουμένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κίνα και έπειτα από την ρίψη πυρών των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου.

Το άρθρο 5 της Συνθήκης προβλέπει ότι εάν μία χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, κάθε μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας οφείλει να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του ΝΑΤΟ και οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συνδράμει την χώρα μέλος που δέχεται επίθεση.