NATO:Φθηνό κι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλους τους «κακούς». Ακόμη και …διαδηλωτές.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Απ΄ αυτή θα προκύψει το νέο ΝΑΤΟ,το οποίο πρώτα απ΄ όλα πρέπει να είναι …φθηνό! Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τη πόρτα της Συμμαχίας. Ο καπιταλισμός είναι αμείλικτος ακόμη και με τον στρατιωτικό του βραχίονα. Πρώτα απ΄ όλα όμως το ΝΑΤΟ πρέπει να λύσει ένα πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την ίδια του την ύπαρξη:να βρει αντίπαλο!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Α.Φ.Ράσμουσεν ήταν σαφής προς τους υψηλόβαθμους επιτελείς της Συμμαχίας. Ζήτησε το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ να μην ξεπερνά σε έκταση …τις 10 σελίδες. Αυτό πιθανόν να ήταν εύκολο για τους στρατιωτικούς. Το δύσκολο ήταν να βρουν…εχθρό! Μετά τη πτώση του αντίπαλου στρατιωτικού δέους της Σοβιετικής Ένωσης,οι νατοϊκοί πάντα είχαν ένα θέμα στην αναζήτηση του κακού που πρώτα απ΄ όλα δικαιολογούσε τη δική τους αναγκαιότητα να υπάρχουν. Οι “κακοί” του πλανήτη όλο και λιγοστεύουν. Ο Σαντάμ μας τελείωσε. Το ίδιο κι ο Μιλόσεβιτς. Ένας Αχματινετζάντ έχει μείνει αλλά η περίπτωσή του δεν είναι τόσο απλή. Και τέλος πάντων μια στρατιωτική μηχανή σαν το ΝΑΤΟ,δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς να έχει και μια εναλλακτική απειλή να αντιμετωπίσει.
Τελικά οι επιτελείς του κ.Ράσμουσεν βρήκαν τις απειλές που η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει,μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 19 και 20 Νοεμβρίου: *Τρομοκρατία. Σ΄αυτή τη κατηγορία ως γνωστόν χωράνε όλα . Από πραγματικούς τρομοκράτες μέχρι και απελευθερωτικά κινήματα που στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον εύκολα “βαφτίζονται” τρομοκρατικές οργανώσεις. Το ερώτημα πως στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη τρομοκρατία,θα μείνει προφανώς αναπάντητο. Όπως έμεινε κι αυτό με τις ασύμμετρες απειλές.

*Διασπορά πυρηνικών όπλων. Ο Αχματινετζάντ που προαναφέραμε πιο πάνω ,μαζί με τη Βόρεια Κορέα, δικαιολογούν την ύπαρξη αυτής της κατηγορίας απειλών.

*Κυβερνοπόλεμος. Η επιθέσεις από το διαδίκτυο είναι όντως μία σηματική απειλή που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το ΝΑΤΟ. Η Εσθονία δέχτηκε επίθεση που προκάλεσε πολυήμερο “μπλακ-άουτ” σε βασικές δομές του κράτους. *Ασφάλεια ενέργειας. Η προστασία αγωγών μεταφοράς ενέργειας εντάσσεται στις αποστολές του ΝΑΤΟ .

*Αντιμετώπιση της πειρατείας.Ήδη ναυτική αρμάδα του ΝΑΤΟ ,στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα κυνηγά πειρατές στ΄ανοιχτά της Σομαλίας. *Επιπτώσεις από τη κλιματική αλλαγή. Εκτός από τη γνωστή “προφητεία” σύμφωνα με την οποία ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό ,οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν πολλές διαμάχες,αναγκαστικές ή και βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών.

*Πολλά ερωτήματα και καχυποψία υπάρχει για τις αποστολές που πιθανόν να αναλάβει το ΝΑΤΟ σε περιοχές όπου υπάρχουν βίαιες κοινωνικές αναταραχές. Πολύ ύποπτη διατύπωση τις ημέρες που ζούμε.
Η γειτονική Τουρκία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής με το παζάρι που θα κάνει για την αντιπυραυλική ασπίδα. Οι αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τουρκικό έδαφος και οι Τούρκοι ζητάνε δωρεάν Patriot και εξουσιοδότηση να πατάνε …κατά βούληση τα κουμπιά πυροδότησης των αντιπυραυλικών συστημάτων.
Η Ελλάδα πάλι δεν έχει να προσφέρει και πολλά στη συζήτηση. Το ενδιαφέρον για εμάς θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου,όταν θα αρχίσει να υλοποιείται επί χάρτου η νέα δομή του ΝΑΤΟ .Τότε θα δούμε αν θα παραμείνει τουλάχιστον ανοιχτό το υποστρατηγείο της Λάρισας και ποιος τελικά θα ελέγχει το Αιγαίο. Δύσκολα τα πράγματα.