B-2: Γιατί το stealth βομβαρδιστικό αναπτύχθηκε στην Ισλανδία [pics]

Τα stealth βομβαρδιστικά B-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αποτελούν ένα από τα πιο επιβλητικά αλλά και καταστροφικά αεροπορικά μέσα που διαθέτουν οι Αμερικανοί στο οπλοστάσιο τους και έτσι η ανάπτυξή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ζήτημα των αεροπορικών αυτών δυνάμεων είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα, κάτι που οι Αμερικανοί και οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα, όπως φάνηκε σε πρόσφατη αποστολή στην Ισλανδία.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα ως προτεραιότητα

Οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στην Ευρώπη ανακοίνωσαν με δελτίο Τύπου ότι δύο B-2 Spirit απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της RAF με στόχο την εκτέλεση αποστολής που θα περιλάμβανε γρήγορο ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση Keflavik της, συμμαχικής δύναμης NATO, Ισλανδίας.

Στόχος της αποστολής ήταν η εξοικείωση των πληρωμάτων με το θέατρο επιχειρήσεων, ενώ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η διατήρηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και η διαθεσιμότητα στρατηγικών μέσων στο πλαίσιο του NATO.

Η ισχύς του B-2

Το Β-2 Spirit  είναι ένα stealth βομβαρδιστικό πολλαπλών ρόλων, ικανό να φέρει και να εκτοξεύσει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό αεροσκάφος που είναι σε θέση λόγω των τεχνικών και τεχνολογικών χαρακτηριστικών του να εξαπολύει τεράστια δύναμη πυρός σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα stealth χαρακτηριστικά του, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Πηγή: Defence Blog / Φωτογραφία Reuters