Brexit: «Μπλόκο» της ΕΕ για εκ νέου «ανοίγματος» της Συμφωνίας Αποχώρησης των Βρετανών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανοίξει και πάλι τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ, αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει «σημαντική» αλλαγή στη συμφωνία για να κερδηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου.

«Δεν θα ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης (…) Αν τα πράγματα πάνε προς περισσότερες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Όμως αν (η Μέι) θέλει πραγματικά να ανοίξει ξανά ολόκληρη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι ‘όχι’», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες για το Brexit και ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Ενδεχόμενες ‘εναλλακτικές ρυθμίσεις’ δεν αναφέρονται μόνο στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά και στη δήλωση για το μέλλον, πάνω στην οποία έχουμε πει ότι μπορούμε να δουλέψουμε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αναφέρει πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο. Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ