Ένταση μεταξύ ΝΑΤΟ – Τουρκίας

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν (Anders Fogh Rasmussen) κατά της δυσανάλογης χρήσης βίας και χημικών από την τουρκική Αστυνομία στα πρόσφατα επεισόδια στην γειτονική χώρα δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ.

 Σε συνάντησή τους με τον κ. Ράσμουσεν, στελέχη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών  υποστήριξαν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, όφειλε να μην προχωρήσει σε τέτοιες δηλώσεις, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει την Τουρκία και να έχει λάβει την έγκρισή της, δεδομένου, όπως ανέφεραν, ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ με δικαίωμα βέτο.
  
Ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την έκπληξή του από την αντίδραση της Τουρκίας, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος αντίστοιχες δηλώσεις να αντιμετωπίζονται με τόση υπερβολή.  

Όλο αυτό δείχνει ότι οι προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ – για τις οποίες το ΟnAlert έχει ήδη γράψει –  ήταν κρύο ντους για την Άγκυρα, σχολιάζει ο κ. Ουτκού Τσακιρεζέρ επικεφαλής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet στην Άγκυρα.

 Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσακιρεζέρ, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, ως συνωμοσία εγχώριων και ξένων δυνάμεων, ενώ το σκεπτικό των Τούρκων αξιωματούχων για την παρέμβαση Ράσμουσεν ξεδιπλώνεται - ευφάνταστα προφανώς – ως εξής:

Ο κ. Ράσμουσεν έχει προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, έχοντας κατά νου ότι η θητεία του λήγει το 2013. Ο ίδιος προσβλέπει στη μετάβασή του στην Ένωση, και συγκεκριμένα στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ευνοούμενος και από τις συγκυρίες, δεδομένου ότι την προσεχή χρονιά αναμένεται η παραίτηση της νυν Εκπροσώπου, Κάθριν Αστον. Ακολούθως, ο κ. Ράσμουσεν θεωρεί ότι οφείλει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να τραβήξει την προσοχή της ΕΕ. Αναλαμβάνοντας ρόλο αντιπάλου της Τουρκίας, ευελπιστεί ότι θα κερδίσει την υποστήριξη των ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Μια άλλη ερμηνεία που είχε δοθεί από άλλο Τούρκο αρθρογράφο έλεγε  το ΝΑΤΟ επιχείρησε να περάσει το μήνυμα  ότι αν η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τους Δυτικούς θεσμούς θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της Δύσης σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες,και ότι η σχέση με την Συμμαχία δεν είναι να ζητάει μόνο ρανταρ και αντιπυραυλικά για την Συρία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ κατά Τουρκίας για τα χημικά εναντίον διαδηλωτών


«Κολοβά» Patriot, στέλνει το ΝΑΤΟ στη Τουρκία