Επίσκεψη Ράσμουσεν στην Σλοβενία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επισκέπτεται σήμερα τη Σλοβενία με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η συμβολή της Σλοβενίας στο ΝΑΤΟ και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του ΓΓ της Συμμαχίας με τη σλοβενική ηγεσία.
Ο κ. Ράσμουσεν θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ, με τον πρόεδρο της χώρας, Μπορούτ Παχόρ και τον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής, Γιάνκο Βέμπερ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην αποτίμηση της συνεργασίας και της εμπειρίας της Σλοβενίας μέχρι σήμερα, καθώς και στη συμβολή της στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας, στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν.
Ο κ. Ράσμουσεν αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις προετοιμασίες για Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, στις 4-5 Σεπτεμβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στο μέλλον της Συμμαχίας μετά το 2014.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενδέχεται να θέσει επίσης επί τάπητος το θέμα των περικοπών των αμυντικών δαπανών.

Η ηγεσία της Σλοβενίας θα εκφράσει την προσδοκία να επιβεβαιωθεί στη Σύνοδο Κορυφής η πολιτική ανοιχτών θυρών με την πρόσκληση προς το Μαυροβούνιο για ένταξη. Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και τη Ρωσία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική θα αποτελέσουν επίσης θέματα των συζητήσεων.
Ο κ. Ράσμουσεν, ο οποίος επισκέπτεται τρίτη φορά τη Σλοβενία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ΓΓ του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό ρόλο της Συμμαχίας.