Ερντογάν σε Σουηδία: «Μην περιμένετε να στηρίξουμε την ένταξή σας στο NATO»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αντιδρώντας έντονα σε μια διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το περιστατικό του Σαββάτου ήταν προσβολή για όλους, ειδικά για τους μουσουλμάνους. Επέκρινε επίσης τις σουηδικές αρχές που επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. «Αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς», είπε.

Ο Ερντογάν κατέκρινε επίσης τη Σουηδία για φιλοκουρδικές διαδηλώσεις όπου διαδηλωτές κυμάτιζαν σημαίες διαφόρων κουρδικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το PKK θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα σύμβολά του δεν είναι απαγορευμένα στη Σουηδία.

«Έτσι θα αφήσετε τις τρομοκρατικές οργανώσεις να τρελαθούν και μετά θα περιμένετε τη στήριξή μας για την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν συμβαίνει», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Είπε ότι εάν η Σουηδία δεν δείξει σεβασμό στην Τουρκία ή στους μουσουλμάνους, τότε «δεν θα δουν καμία υποστήριξη από εμάς για το θέμα του ΝΑΤΟ».

Πηγή: Associated Press / Φωτογραφία αρχείου Reuters