Ευρωπαϊκή Άμυνα: «Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις»

Η ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη, ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Σαρόγλειο Μέγαρο,  με θέμα:  «Νέα Ευρώπη Τώρα: Οικοδομώντας μια ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας», κατόπιν πρωτοβουλίας της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Μαζί με την κα. Γιαννάκου, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Άμυνας και  Ασφάλειας του ΕΚ κ. MichaelGahler, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων  του ΕΚ και μέλος της ομάδας της προοδευτικής συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. IoanMirceaPascu και ο Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. FrankEngel.

Στην ομιλία της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι παρά τη διστακτικότητα των κρατών μελών να παραχωρήσουν οιονδήποτε αρμοδιότητες στο τομέα της άμυνας, τα ίδια έχουν δεσμευθεί σε επίπεδο Συνθηκών να εργαστούν για τη σταδιακή διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής άμυνας. Όπως ανέφερε η ίδια:  «Καμία ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και οι πιο ισχυρές στρατιωτικά, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας».

Η κα. Γιαννάκου, ως αρμόδια εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της ΕΕ, επεσήμανε ότι η ΕΕ οφείλει να επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη κοινών δομών και ικανοτήτων, καθώς αυτή τη στιγμή παρουσιάζει καίριες ελλείψεις και αδυναμίες. Σύμφωνα με την ίδια, η μοναδική ευκαιρία ενδυνάμωσης των επιχειρησιακών ικανοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της συνεκμετάλλευσης και τον επιμερισμού ικανοτήτων (poolingandsharing) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα του εικοστού πρώτου αιώνα και αυτήν την πραγματικότητα θα κληθούμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε. Οι συνεχείς περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, έχουν πλήξει σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων όλων των κρατών μελών. Μπορούμε ωστόσο, με λιγότερους πόρους να κάνουμε πολύ περισσότερα, αποφεύγοντας τις πολυέξοδες επικαλύψεις  του παρελθόντος».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του ΕΚ κ. Gahler, έκανε έκκληση για άμεση ενεργοποίηση των ανενεργών έως σήμερα διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας και ιδιαίτερα του άρθρου για την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, η οποία θα επέτρεπε στα κράτη μέλη που το επιθυμούν, να προχωρήσουν σε μια πιο στενή αμυντική συνεργασία. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής παρουσίασε τις προτάσεις του ευρωπαϊκού κόμματος εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην άμυνα και εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι αρχηγοί των κρατών μελών θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
 
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων  του ΕΚ κ. Pascu, ως αρμόδιος εισηγητής του ΕΚ για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας και της ρήτρα αλληλεγγύης, τόνισε ότι αν και στις μέρες μας μια στρατιωτική επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους φαντάζει απίθανη, η ΕΕ οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση όλων των απαιτούμενων εφαρμοστικών μέτρων για ενδεχόμενη ενεργοποίηση τους. Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η ΕΕ θα κληθεί εκ των πραγμάτων να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις στο τομέα της άμυνας, χωρίς αυτό να δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, καθώς οι δράσεις των δύο οργανισμών μπορούν και πρέπει να έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα.

 Τέλος, ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. FrankEngel, επεσήμανε στην ομιλία του ότι η Ευρώπη οφείλει να επανεφεύρει τον ίδιο της τον εαυτό, προκειμένου να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στη διεθνή διπλωματία και τη διατήρηση και αποκατάσταση της ειρήνης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κατακερματισμός ικανοτήτων και αρμοδιοτήτων είναι εν πολλοίς υπεύθυνος για το σημερινό αδιέξοδο και έρθει η ώρα να δράσουμε από κοινού. Ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής  έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή της Μεσογείου και επεσήμανε ότι  η ΕΕ πρέπει να την  διασφαλίσει στρατιωτικά, καθώς συνιστά μια περιοχή υψίστης στρατηγικής σημασίας για την ίδια την Ένωση.