F-35: Τα ιταλικά stealth μαχητικά σύντομα θα βρεθούν «αντιμέτωπα» με ρωσικά Sukhoi

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί τα αμερικανικά stealth μαχητικά F-35 για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, κάτι που αργά ή γρήγορα θα την φέρει «αντιμέτωπη» με τη Ρωσία.

Τα ιταλικά αεροσκάφη F-35A που ανήκουν στην 13η «Gruppo» της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, «βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αναλάβουν την αποστολή αστυνόμευσης των αιθέρων πάνω από την Ισλανδία», ανέφερε ο στρατιωτικός αναλυτής David Cenciotti στο περιοδικό «Aviationist» στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.

«Τα ιταλικά αεροσκάφη, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Keflavik, από την αρχική τους βάση Amendola στη νοτιοανατολική Ιταλία, θα ξεκινήσουν να πετούν σε αποστολές εξοικείωσης τις επόμενες ημέρες», έγραψε ο Cenciotti.

Τα F-35 θα γίνουν σίγουρα τακτικά στο ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες εκτός της Ιταλίας εξοπλίζονται με τα μαχητικά, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των Κάτω Χωρών, του Βελγίου, της Δανίας και της Νορβηγίας. Η Ισπανία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το stealth μαχητικό χωρίς όμως να έχει προχωρήσει το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Καναδάς φαίνεται πιθανό να αποκτήσει τα F-35.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος αστυνόμευσης αιθέρων που υπάρχει στο ΝΑΤΟ, τα «ισχυρότερα μέλη» αναπτύσσουν μαχητικά για να περιπολούν τον εναέριο χώρο των «μικρότερων συμμάχων» που στερούνται της δυνατότητας. Οι κύριοι αεροπορικοί προορισμοί είναι η Ισλανδία και τα κράτη της Βαλτικής.

Σε αυτές τις αποστολές τα μαχητικά του ΝΑΤΟ έρχονται σε στενή επαφή με ρωσικά αεροπλάνα που πετούν κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας και στον εναέριο χώρο του Βόρειου Ατλαντικού. Εκεί πιθανότατα θα σημειωθεί και η πρώτη αερομαχία των ρωσικών Sukhois με τα stealth F-35! Το μόνο σίγουρο είναι πως ήρθε η ώρα για τα stealth μαχητικά και των δύο χωρών να δώσουν απαντήσεις και να υποστηρίξουν τον μύθο γύρω από τα ονόματα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από: The National Interest