Η «Anakonda 2018» του NATO περικυκλώνει το Ρωσικό Καλίνινγκραντ

 Σε πολιορκία ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ για περίπου έναν μήνα, καθώς η Πολωνία μαζί με άλλες 10 χώρες του NATO θα διεξάγουν την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε Πολωνικό έδαφος, την Anakonda 2018.

Περίπου 17.500 στρατιώτες από 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η άσκηση Anaconda 2018 είναι η μεγαλύτερη που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ οι πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με 12.500 πολωνικά στρατεύματα να συμμετέχουν στην στρατιωτική άσκηση. Περίπου 5.000 στρατιώτες από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ναυτικούς ελιγμούς στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και αποσκοπούν στην εκπαίδευση των δυνάμεων των συμμαχικών χωρών, ώστε να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους, ανέφερε το υπουργείο. Βέβαια, σύφμωνα με το επίσημο πρόγραμμα της άσκησης η τελετή λήξης είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται τα σημεία των ασκήσεων ξηράς που έχει δημοσιοποιήσει η Πολωνική πλευρά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άσκηση πλου κατά μήκος τους ποταμού Βίστουλα από το Τσεμλνό μέχρι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το ρωσικό θύλακα.

Οι πληροφορίες που έχουν έρθει στην δημοσιότητα κάνουν λόγο και για επιμέρους ΤΑΜΣ, εκτός της Πολωνίας σε Λιθουανία, Εστονία και Λετονία, οι οποίες μαζί με το ναυτικό σκέλος της «Anakonda 2018» εμπεδώουν το αίσθημα πολιορκίας του Ρωσικού θύλακα.

Οι ασκήσεις που διενεργεί η συμμαχία στην περιοχή της Πολωνίας και της Βαλτικής, αλλά και η σε μόνιμη βάση παρουσία δυνάμεων έχει κλιμακωθεί σημαντικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Μάλιστα, η Πολωνία προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς για την δημιουργία μια μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην χώρα τους.

Η Ρωσία, έχει ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ. Στο ρωσικό θύλακα πιστεύεται ότι υπάρχουν πύραυλοι Iskander, οι οποίοι μπορούν σύμφωνα με πληροφορίες να φέρουν ακόμα και πυρηνικές κεφαλές, ενώ στην περιοχή υπάρχουν εγκατεστημένα πανίσχυρα πυραυλικά αμυντικά συστήματα, όπως S-400, P-8 Onyx και άλλα.

Πηγή Radio Free Europe, με πληροφορίες από Anakonda 2018