Η δύναμη του ΝΑΤΟ σ’ενα διαδραστικό χάρτη!

Τις τελευταίες 2-3 μέρες ακόμη και το ΝΑΤΟ εχει δεχθεί πυρά απο τον Ντόναλντ Τράμπ, καθώς ο Τράμπ που ειναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έχει δηλώσει οτι η στρατιωτική συμμαχία ειναι… παρωχημένη.
Και ενώ η συμμαχία έχει της ατέλειες της, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή παγκοσμίων διαστάσεων στρατωτική οργάνωση.

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης, από το ΝΑΤΟ, δείχνει το απίστευτο εύρος της στρατιωτικής συμμαχίας



Το μπλε χρώμα στο χάρτη δείχνει τον πυρήνα του ΝΑΤΟ
, ο οποίος διαμορφώνεται γύρω από τα 28 κράτη-μέλη της συμμαχίας. Ο αριθμός αυτός θα επεκταθεί σύντομα στα 29 με την ένταξη του Μαυροβουνίου. Όλα τα κράτη μέλη δεσμεύονται να προστατεύσουν ο ένας το άλλο
Τα κράτη μέλη συμβάλλουν επίσης σε μια κοινή στρατιωτική διαλειτουργικότητα, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικό ρόλο στο Αφγανιστάν, και σε ρόλο κατα της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, αλλα και ως δύναμη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μεσόγειο.

Εκτός από τα μέλη του ΝΑΤΟ, η οργάνωση έχει επίσης μια σειρά από χώρες εταίρους. Τα κράτη που διακρίνονται  με μπέζ χρώμα είναι εταίροι του ΝΑΤΟ. Αυτά τα έθνη μοιράζονται πληροφορίες με το ΝΑΤΟ, και η Νέα Ζηλανδία μάλιστα συμβάλλει επίσης σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες σε πράσινο ειναι τα PFP (Partnership for Peace) έθνη που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εθνών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τα σκανδιναβικά κράτη, και άλλα μη ΝΑΤΟϊκά κράτη στην Ευρώπη. Το PFP έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και των άλλων κρατών σε ένα φάσμα τομέων από τη στρατιωτική συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών. Κάθε έθνος που ανήκει στα PFP μπορεί να επιλέξει να συμβάλει τόσο όσο θέλει στο ΝΑΤΟ.

Μερικά έθνη PFP, όπως τα Σκόπια και η Αυστρία, συμβάλλουν ακόμη και με προσωπικό σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Ομοίως, οι εταίροι μέλη του Μεσογειακού Διάλογου (Mediterranean Dialogue) είναι μια συνεργασία του ΝΑΤΟ που επικεντρώνεται στην παροχή ασφάλειας και στην ανταλλαγή πληροφοριών σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Η Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης(Istanbul Cooperation Initiative) επικεντρώνεται ομοίως στην παροχή ασφάλειας και πληροφοριών σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Όσο αφορά τις δηλώσεις του Ντοναλντ Τράμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Business Insider, υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση και τον εθνικιστικό μιλιταρισμό στην Ευρώπη, θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην τρομοκρατία. 

Επιπλέον οι Δημοκράτες αλλα και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρουν οτι ο Τράμπ εχει μια ήπια στάση προς τη Ρωσία. Σε μια ομιλία της την Τετάρτη, η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι «αν ο κ Τράμπ συνεχίσει σ’αυτο τον δρόμο, τότε τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίς στο Κρεμλίνο.»
Η Κλίντον, θεωρεί οτι το ΝΑΤΟ «ειναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις που εχει κάνει η Αμερική» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους συμμαχίες.
Όμως, παρά την κριτική, θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση πολιτικά για τον Τράμπ  να προτείνει να συνεισφέρει η Ευρώπη περισσότερο οικονομικά στη συμμαχία. 

Επιμέλεια: OnAlert