ΗΠΑ: Μέσω Ρουμανίας θα επαναπατρίζονται τα αμερικανικά στρατεύματα

Η Ρουμανία είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις της κοντά στη Μαύρη Θάλασσα για να μεταφέρει τα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα θα πρέπει να αποσύρουν τα περισσότερα από τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014, να επιλύσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής τους.

Οι αμερικανοί χρησιμοποιούν τώρα τη βάση Μάνας στην Κιργιζία, αλλά η σύμβαση για τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2014, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γι αυτό θέλουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από αυτή τη βάση στην κεντρική Ασία, προς τα δυτικά και συγκεκριμένα στη Ρουμανία.

(Ο ΥΕΘΑ της Ρουμανίας Κορνέλιο Ντιμπριντόγιου)

Η συμφωνία με το Βουκουρέστι θα συζητηθεί την Παρασκευή στο συνάντηση μεταξύ του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέγκελ με τον ρουμάνο ομόλογό του Κορνέλιο Ντιμπριντόγιου. « Οι τελικές λεπτομέρειες είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης », δήλωσε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αν επιτευχθεί τελική συμφωνία τότε η αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου στην ανατολική Ρουμανία, θα χρησιμεύσει ως το κύριο σημείο διέλευσης για τους στρατιώτες που θα επιστρέφουν από το Αφγανιστάν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτή τη βάση επί του παρόντος σταθμεύουν μόνο πέντε αμερικανοί στρατιώτες, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί εντυπωσιακά περίπου στον αντίστοιχο αριθμό που υπάρχει και στη βάση Μανάς της Κιργιζίας δηλαδή 1500 άτομα. Η Ρουμανία ήδη φιλοξενεί αμερικανικούς πυραύλους αναχαίτισης, ως μέρος του αμυντικού προγράμματος του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Blackwater αναλαμβάνει το Αφγανιστάν


Ανησυχεί το NATO για τις απώλειες στο Αφγανιστάν