Κοππά: «Η ΕΕ οφείλει να μπορεί να επιχειρεί στρατιωτικά παντού»

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Έμφαση στην  ασφάλεια και η προστασία των συνόρων , σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις στην ΕΕ και κυρίως σε συγκεκριμένα Κράτη μέλη αυξάνουν μέρα με τη μέρα,όπως η ίδια η εισηγήτρια τόνισε , δίνει η έκθεση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή κ.Μαριλένας Κοππά για την  εφαρμογή και το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στην ΕΕ που εγκρίθηκε με  συντριπτική  πλειοψηφία  προχθές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκθεση – βασικό ευρωπαϊκό κείμενο πλέον ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου- επισημαίνει ότι  << η  Ένωση οφείλει να επιχειρεί στην ξηρά, τον αέρα, τη θάλασσα, το διάστημα, τον κυβερνοχώρο>>.

Πρόκειται για θέσεις που έχουν  την αξία της καθώς είναι πρώτη φορά που μετά από 5 χρόνια η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στην Αμυνα και στην Ασφάλεια.

Αποκτά δε  ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα όχι μόνο για την  θεματολογία  και η εστίασή της, αλλά και γιατί ακολουθεί η ελληνική Προεδρία.
Το γιατί είναι αυτονόητο : Η Ελλάδα είναι αυτή που πιέζεται στα σύνορά της – είτε από ροές λαθρομεταναστών  είτε από τους γνωστούς εξ  ανατολών γείτονές της με τις αβάσιμες και μονομερείς διεκδικήσεις τους. Και η Ελλάδα ,με τα τεράστια θαλάσσια σύνορα και  την δεσπόζουσα θέση στην Αν Μεσόγειο,  είναι αυτή που χρειάζεται περισσότερο από άλλες χώρες να αποκτήσει η ΕΕ μια Ευρωπαϊκή  Θαλάσσια Στρατηγική.

Απαιτείται συνεργασία κυβερνήσεων στην Άμυνα 

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης όπου πρέπει να γίνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, να συνεργαστούν στενότερα για μια πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας που θα καταστήσει την ΕΕ έναν αξιόπιστο παράγοντα στη διεθνή σκηνή και θα ενισχύσει τον ρόλο της.

«Σε μια εποχή οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης οι αμυντικοί προϋπολογισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι υπό μεγάλη πίεση. Κάθε ευρώ που δαπανάται για την άμυνα πρέπει να είναι δικαιολογημένο για τους φορολογουμένους. Καλούμε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δεσμευθούν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή άμυνα», σημείωσε η εισηγήτρια για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου κ.Μαριλένα Κοππά. 

<<Μεγάλη σημασία στην θαλάσσια ασφάλεια>>

 Στην παρέμβασή της η εισηγήτρια της έκθεσης κ.Mαριλένας Kοππά επισήμανε ακόμα: «Η έκθεση δίνει μεγάλη σημασία στην θαλάσσια ασφάλεια, με την έκκληση στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Στρατηγικής.  Μιλάει για τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας των υποδομών. Αναφέρεται στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, την ασφάλεια του Διαδικτύου. Τα πεδία δράσης για την ΚΠΑΑ είναι πλέον πολύ περισσότερα από παλιά. 

Η Ένωση οφείλει να επιχειρεί στην ξηρά, τον αέρα, τη θάλασσα, το διάστημα, τον κυβερνοχώρο. Στενά συνδεδεμένη επίσης με την πολιτική Άμυνας είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων , σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις στην ΕΕ και κυρίως σε συγκεκριμένα Κράτη μέλη αυξάνουν μέρα με τη μέρα». Τόνισε επίσης ότι η λύση  και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, είναι να παλέψουμε για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.
«Έτσι κι αλλιώς το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα είχε πάντα προχωρήσει με ουτοπισμό, μεγάλες ιδέες και επιμονή στον κοινό στόχο για ολοένα μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Η ΚΠΑΑ δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση» κατέληξε η κ. Κοππά.

Παρουσίαση στην Αθήνα

Η ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής έχει ξεκινήσει την παρουσίαση της έκθεσης στις χώρες – μέλη,τόσο σε Κοινοβούλια όσο και στα ΜΜΕ. Την Δευτέρα η -και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – κ. Κοππά παρουσιάζει την Έκθεση για τον ελληνικό Τύπο σε συνέντευξη τύπου στα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, στις13.30 ( Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
Υπό το πρίσμα αυτό έχει για μας στην Ελλάδα την αξία της η επισήμανση που έκανε τις προάλλες η κ Κοππά για την Έκθεση στην επίσης σε κρίση ευρισκόμενη Πορτογαλία: «Η Ε.Ε. οφείλει να επιλέξει αν θα είναι μόνο μια μεγάλη αγορά ή ένας διεθνής παίκτης», είπε εκεί η κ.Μαριλένα Κοππά, τονίζοντας ότι «μια συζήτηση για την άμυνα και την ασφάλεια εν μέσω κρίσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αντίθετα αφορά μια άλλη όψη της πραγματικότητας των Ευρωπαίων πολιτών μια και η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια είναι απόλυτα συνδεδεμένες>>.Και συνέχισε:
<<Είμαι Ελληνίδα, έρχομαι από τη χώρα εκείνη που μαστίζεται από την κρίση όσο καμιά άλλη. Γνωρίζω την κατάσταση στη χώρα σας καθώς και τις θυσίες του πορτογαλικού λαού. Όμως, αν ακόμη πιστεύουμε ότι το όραμα της Ε.Ε. πρέπει να μείνει ζωντανό, αν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, δεν μπορεί να είναι μόνο μια μεγάλη αγορά αλλά πρέπει να βάλει στο επίκεντρο τον Ευρωπαίο πολίτη και την ασφάλεια του.
 Αν η Ευρώπη θέλει να υπάρξει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, σε έναν κόσμο που οι απειλές δεν προέρχονται στην πλειοψηφία τους από άλλα κράτη αλλά από μη κρατικούς δρώντες, ούτε είναι αποκλειστικά στρατιωτικές, η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια προσφέρει την αναγκαία εκείνη στρατηγική αυτονομία για να πορευτεί η ΕΕ σε ένα αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον.
Οι περικοπές στην άμυνα
>>Είναι γνωστό ότι σε όλα τα κράτη αλλά κατεξοχήν σε εκείνα που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής οι προϋπολογισμοί για την άμυνα υπέστησαν δραματικές περικοπές. Αυτό ήταν απολύτως λογικό όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.
Η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας δεν είναι πολυτέλεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αφορά τομείς όπως τη θαλάσσια ασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια, δηλαδή την ασφάλεια πόρων και αγωγών. Αφορά τη διαχείριση των συνόρων, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και την αμοιβαία συνδρομή. Αφορά την προστασία των τηλεπικοινωνιών, του κυβερνοχώρου. Αφορά την έρευνα και την τεχνολογία με στρατιωτική αλλά και πολιτική χρήση. Αφορά τη στρατιωτική βιομηχανία και 750.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
<<Η άμυνα και η ασφάλεια δεν ανήκουν στους στρατιωτικούς μόνο>>
Σε όλα αυτά, κεντρικό ρόλο έχει η στήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη. Η άμυνα και η ασφάλεια δεν ανήκουν στους στρατιωτικούς μόνο. Δεδομένου ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος, ακόμη και το πιο ισχυρό δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των απειλών, η στήριξη των πολιτών αλλά και η συνεργασία και ο συντονισμός μπορούν να κάνουν την Ευρώπη πιο ασφαλή».

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκή Άμυνα; Λόγια πολλά αλλά όταν χρειάζονται πυρά έρχεται πάντα ο «θείος Σαμ»


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά …περισσότερα λεφτά για την Άμυνα!