ΗΠΑ: «Ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO, «όχι» για την Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι προσβλέπει στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO «στο εγγύς μέλλον», ενώ από την άλλη δεν προβλέπεται σύντομα να γίνει το ίδιο με την Ουκρανία.

Είναι «πιθανό» η Τουρκία και η Ουγγαρία, που εμποδίζουν επί του παρόντος την ένταξη της Στοκχόλμης, να αλλάξουν τη θέση τους την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί (τότε), η Ουάσινγκτον εκτιμά «ότι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο NATO «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον» μεσούσης της διαφωνίας της Τουρκίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Η Ουκρανία, από την άλλη, «δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» μετά τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί διεθνή περιοδεία με στόχο κυρίως να αποσπάσει περισσότερη υποστήριξη στη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο NATO πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, στη Λιθουανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters