Iron Wolf 2016: 5,000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία

 Περίπου 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση Iron Wolf 2016 , η μεγαλύτερη της Λιθουανίας για φέτος. Η άσκηση ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα.

Η πρώτη φάση της άσκησης συγκεντρώνει στρατιώτες από τη Λιθουανία, την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ και την Πολωνία. Στρατιώτες από τη Γερμανία, τη Δανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο θα εναι στη δεύτερη φάση που ξεκινάει στις 12 Ιουνίου. Αξιζει να σημειωθεί οτι ειναι αρκετά τα γαλλικά στρατεύματα που θα συμμετέχουν σε μια άσκηση της γειτονικής Λετονίας για πρώτη φορά.

Η Iron Wolf 2016 είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη Λιθουανία

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, μαχητικά αεροσκάφη A-10 Warthog και βομβαρδιστικά Β-52 στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της άσκησης. Η Γερμανία έστειλε τεθωρακισμένα Boxer και οβιδοβόλα PzH Howitzer, ενώ η Δανία παρείχει τεθωρακισμένα Leopard.

Η Iron Wolf 2016 είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη Λιθουανία εδω και αρκετά χρόνια. Είναι μέρος της μεγαλύτερης επιχείρησης του ΝΑΤΟ Saber Stryke η οποία διεξάγεται στα τρία κράτη της Βαλτικής και στην οποία λαμβάνουν μέρος περίπου 10.000 στρατεύματα. Η μεταφορά των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα ονομάζεται Dragoon Ride ΙΙ και ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.