Καμμένος: Τέλος ανοχής στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας – ΒΙΝΤΕΟ

Η ανοχή τελείωσε ήταν το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψε προς την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενπεμπεργκ. Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι φτάνει πολύ κοντά σε ένα ατύχημα στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη.

Επιπλέον ο ΥΕΘΑ σε υψηλό τόνο απάντησε και στον σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις πρόσφατες δηλώσεις του για τα Ίμια, τονίζοντας ότι «τα Ίμια είναι Ελληνικά, σύμφωνα με όλες τις συνθήκες, και το διεθνές δίκαιο.» Ο κ. Καμμένος κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τους λεκτικούς λεονταρισμούς και να σεβαστεί την νομιμότητα. 

Η δήλωση του ΥΕΘΑ είναι η ακόλουθη: 

Σήμερα το πρωι ειχα την δυνατότητα να συναντήσω και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό Τζειμς Μάτις και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους οποίους εξέθεσα την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην περιοχή των Ιμίων των ελληνικών νησιών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Είχα την δυνατότητα να τους επιδείξω αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό οτι πρόκειται δήθεν για ατυχημα ειτε για αιτιάσεις της Ελλάδος. Η Τουρκία προκαλεί παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτανει πολυ κοντα σ ενα ατύχημα στο Αιγαίο. Εχει την απόλυτη ευθύνη δεν μπορει κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία στο ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους.

Τα Ίμια ειναι ελληνικά νησιά ειναι ξεκάθαρο απο όλες τις συνθήκες, είναι ξεκάθαρα από τις συνθήκες που και οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Δε μπορεί να συνεχίσει αυτο το παιχνίδι. Απ’ την μια μεριά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του κ. Ερντογάν, η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που χρεώνεται εν συνεχεία σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και απο την άλλη μεριά διπλωματικά η Τουρκία να λέει οτι δεν συμβαίνει τίποτα αλλά πρόκειται περι ατυχήματος.

Πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, η Ελλάδα ειναι μια ειρηνική χώρα αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση, παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας, ακόμα και αμφισβητήσης λεκτικής απο συμβούλους επίσημους ή ανεπίσημους από τη μεριά της Τουρκίας, Ειναι πλέον ενημερη η Συμμαχία με τα πολιτικά στοιχεία οι Ηβμενες Πολιτείες αλλά και όλες οι χώρες της ΕΕ.

Θα συνεχίσουμε στη σύνοδο του Μονάχου να ενημερώνουμε τις χώρες της ΕΕ αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γι’ αυτη ακριβώς την συμπεριφορά. Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία οτι παιχνίδια με την Ελλάδα δε μπορεί να παιζει με τετοιου είδους χειρισμούς, απ’ τη μια μεριά ναυτικούς και λεκτικούς και απ’την άλλη μερια διπλωματικών επαναχωρήσεων. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περεταίρω συμπεριφορά τέτοιας της Τουρκίας.