Καμμένος: Το ΝΑΤΟ ανέλαβε δράση από χθες – Μουζάλας: Ανθέλληνας ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας

Της Ιωάννας Ηλιάδη

Τα πλοία του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αναλάβει άτυπα περιπολίες στο Αιγαίο, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ του Onalert την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Παράλληλα ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής επιτέθηκε σφοδρά τόσο στον υπουργό Εξωτερικων της Αυστρίας που έκανε λόγο για κλείσιμο των συνόρων, χαρατηρίζοντάς τον «Ανθέλληνα». Τον ίδιο χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε και για τη δημοσιογράφο του Onalert που έθεσε την ερώτηση.

Διαβάστε - ΝΑΤΟ: Στο Κεντρικό Αιγαίο τα πλοία – «Τυφλά» τα ραντάρ τους δεν βλέπουν τουρκικές παραβιάσεις

Ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε πως η πολιτική απόφαση να σταλλούν τα πλοία ακόμα και πριν βγει το επιχειρησιακό σχέδιο λήφθηκε με παρότρυνση του ΓΓ τoυ ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών άμυνας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας υπουργός «η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ήδη από χθες».

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε τις εκτιμήσεις του ότι η έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας καθώς όπως είπε αυτό έχει διασφαλιστεί με τρία σημεία στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας γίνεται λόγος για απόλυτο σεβασμό των κέντρων έρευνας και διάσωσης τα τουρκικά μέσα θα επιχειρούν εντός τουρκικών χωρκών υδάτων και εντός τουρκικού εναέριου χώρου Ελλάδα και Τουρκία παραιτήθηκαν από την διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης.

Η Τουρκία προκάλεσε το ίδιο βράδυ, όπως έκανε πάντα είπε ο κ. Καμμένος και προειδοποίησε ότι «όποιος παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζεται. Ακόμα και τα ΝΑΤΟϊκά ελικόπτερα που θα απονηώνονται από τις φρεγάτες θα πρέπει να καταθέτουν σχέδια πτήσης είπε ο κ. Καμμένος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Καμμένου ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής εξέφρασε για μια ακόμα φορά τις επιφυλάξεις του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Μπορεί να υπαρξουν αστοχίες, έχω ανησυχία μέσα μου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» ήταν μερικές από τις εκφράσεις του.